Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 45 van 211 - 2108 Resultaten

rouwmantel - primair

Van onze Zweedse collega’s kregen we het bericht dat er daar een invasie plaatsvindt van de rouwmantel. Vanaf half juli wordt deze grote, spectaculaire vlinder veel meer gezien dan in andere jaren, vooral in het zuidoosten van..


Lees verder 25 augustus 2021   3 jaar oud
Nest met eikenprocessierupsen

Jarenlange experimenten met het stimuleren van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups in de gemeente Westerveld hebben veel nieuwe inzichten opgeleverd. Werken met natuurlijke bestrijding vergt tijd en geduld. Uiteindelijk..


Lees verder 24 augustus 2021   3 jaar oud
nachtvlinderlaken - primair

Ook dit jaar is er een Nationale Nachtvlindernacht, op 3 en 4 september. De zon gaat dan om ongeveer tien voor half negen onder en dat betekent dat voor half tien de eerste nachtvlinders gezien kunnen worden. Op vele plaatsen,..


Lees verder 23 augustus 2021   3 jaar oud
Het rozet van een speerdistel kan wel een meter groot worden.

Wie beestjes wil zien, staat stil bij het stoepplantje van de week: de speerdistel. Zeg maar stoepplánt. Tussen de voegen blijft het formaat bescheiden, maar als hij voluit uit kan groeien wordt de stekelige rozet wel een meter..


Lees verder 21 augustus 2021   3 jaar oud
spaanse vlag - primair

Veel telefoontjes ontvangt De Vlinderstichting de laatste dagen van mensen die enthousiast vertellen dat ze een spaanse vlag hebben gezien. En niet alleen uit Limburg, waar de vlinder redelijk veel voorkomt, maar ook van..


Lees verder 17 augustus 2021   3 jaar oud
Verzamelen van watermonsters

In ons land zijn prachtige vennen te vinden. Allemaal verschillend qua oorsprong, grootte, soortenrijkdom en samenstelling, maar stuk voor stuk van onschatbare waarde voor de biodiversiteit. Helaas gaat het met sommige vennen niet..


Lees verder 17 augustus 2021   3 jaar oud
heivlinder - primair

De heivlinder kent in Nederland twee verspreidingskernen: de drogere heidevelden op de zandgronden, en de droge delen van de duinen langs de hele kust. Al jaren weten we dat de heivlinder achteruitgaat. Vooral in het binnenland..


Lees verder 16 augustus 2021   3 jaar oud
#24uurnatuur

Op 14 augustus organiseert SoortenNL een 24 uur durende natuurmarathon. Aanleiding is het honderdjarig jubileum van de Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Iedereen kan meedoen aan #24uurnatuur door waarnemingen van wilde..


Lees verder 12 augustus 2021   3 jaar oud
boomblauwtje klimop - primair

Het boomblauwtje heeft een aantal generaties per jaar. De rupsen leven op bloemknoppen. In het voorjaar worden eitjes afgezet op bijvoorbeeld sporkehout en hulst, die dan bloemknoppen hebben. In de zomer is klimop een goede..


Lees verder 12 augustus 2021   3 jaar oud
kolibrievlinder - primair

Het is zeker geen zeldzaamheid, maar toch is bijna iedereen die een kolibrievlinder te zien krijgt enthousiast. Het is dan ook door het gedrag een bijzondere vlinder en het is altijd onverwacht als je er een ziet. Zo is hij er en..


Lees verder 9 augustus 2021   3 jaar oud

Archief