Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 46 van 209 - 2087 Resultaten
De Marker Wadden zijn nieuw land in het Markermeer. Wat begon als kale grond begint steeds meer begroeid te raken en langzamerhand ontstaat geschikt leefgebied voor veel vlindersoorten. Het is boeiend om de ontwikkeling van de..

Het koude en natte voorjaar heeft ervoor gezorgd dat er niet veel dagvlinders en nachtvlinders werden gezien. Begin juni was er, ondanks het warme zonnige weer, sprake van een echte dip, want zelfs de heel algemene koolwitjes..

De ooit wijdverspreide argusvlinder is nog maar op tientallen plekken in Nederland gezien. Dat is de uitkomst van de landelijke telling van deze boerenlandvlinder, georganiseerd door De Vlinderstichting en Waarneming.nl van 28 tot..

Er valt nog steeds veel te ontdekken over de ecologische en evolutionaire processen tussen plantenetende insecten en hun waardplanten. De Europese dagvlinders vormen hiervoor een ideaal studieonderwerp. Met een recente studie..
Uit een eerste inventarisatie van eikenbomen blijkt dat zo’n 15 procent van de eikenprocessierupsen het vierde larvestadium heeft bereikt en daarmee brandharen heeft. Door de zeer koude lente is de ontwikkeling van de..

Er is steeds meer aandacht voor nachtvlinders en dat is niet voor niets. Er zijn heel veel soorten en met veel daarvan gaat het niet goed. De achteruitgang is, voor zover we weten, vergelijkbaar met die van dagvlinders, waarover..

‘Vroeger’ was de term junidip algemeen bekend onder de vlinderaars. De voorjaarsgeneraties van veel vlinders waren over hun hoogtepunt of helemaal weg en de zomergeneraties waren er nog niet. De laatste jaren is die dip verschoven..

Vanaf 1 april starten officieel de tellingen voor het meetnet vlinders. Zo’n 1000 routes worden vanaf die datum in principe wekelijks geteld. Maar vlindertellers zijn luxepaardjes, want tellen mag alleen bij goed weer. Het moet..

Vandaag, 22 mei, is het wereldbiodiversiteitsdag en daarom besteden we bijzondere aandacht aan de meest ‘biodiverse soort van Nederland’: de eik is soort van de dag. Via het Twitteraccount #soortvandedag wordt elke dag een van de..

De argusvlinder was lange tijd een algemene vlindersoort. Maar sinds het midden van de jaren 1990 gaat het niet goed. De laatste 25 jaar is de stand van de argusvlinder in Nederland met maar liefst 98 procent gekelderd, zo weten..