Natuurberichten

Categorie: Vogels

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.

Pagina 180 van 287 - 2868 Resultaten

Wilde zwaan met jongen
Foto: Harvey van Diek, Sovon Vogelonderzoek Nederland

Met welke vogelsoorten gaat het wél goed in Europa? Met de zeearend, kraanvogel en wilde zwaan bijvoorbeeld. Eergisteren publiceerde Rewilding Europe een lijvig rapport over vogels en zoogdieren die een positieve trend laten zien...


Lees verder 28 september 2013   11 jaar oud
Rosse waaierstaart

Woensdag 25 september werd vogelend Nederland ’s avonds opgeschrikt door twee foto’s op Waarneming.nl. Henry van Lierop had een vogel gefotografeerd in de Vereenigde Harger- en Pettemerpolder, gelegen achter de Hondsbossche..


Lees verder 27 september 2013   11 jaar oud
Volwassen zeearend. Foto: Vincent Wigbels, Staatsbosbeheer. GFDL-licentie

Goed nieuws uit natuurbeschermingsland! Tegen de algemene trend in gaat het in Europa dankzij goede beschermingsmaatregelen weer de goede kant op met een aantal tot de verbeelding sprekende vogels en zoogdieren. Dat blijkt uit..


Lees verder 26 september 2013   11 jaar oud

In de vroege, regenachtige ochtend van 18 september ontdekte een kraanmachinist op de Maasvlakte een verzwakt uiltje onder zijn containerkraan. Hij ontfermde zich over het dier en de volgende ochtend ging de vogel naar het..


Lees verder 25 september 2013   11 jaar oud
Scholekster. Foto: Andreas Trepte, www.photo-natur.de

Visetende wadvogels als lepelaar en aalscholver zijn sinds 1987 sterk toegenomen. Soorten die schelpen en wormen eten, zoals als kanoet en bonte strandloper, zijn op lange termijn juist afgenomen in de Waddenzee. Dit blijkt uit..


Lees verder 24 september 2013   11 jaar oud

Zeldzamer wordend, maar toch jaarlijks te zien. Dat is het verhaal achter de roodkopklauwier. Een bijzonder mooie broedvogel van open, vaak in cultuur gebrachte landschappen met bomen en struiken. Hij nestelde begin twintigste..


Lees verder 20 september 2013   11 jaar oud
IJslandse grutto juveniel, 16 september 2013, Ottersaat, Texel

Op Texel, maar ook elders langs de kust, zijn nu jonge IJslandse grutto’s te zien. De IJslandse grutto verschilt aanmerkelijk van “onze” grutto. In uiterlijk, maar ook in trekgedrag en keuze van het leefgebied...


Lees verder 18 september 2013   11 jaar oud
Deze adulte vrouw Bruine Kiekendief is zojuist uitgerust met een satellietzender zodat we haar de rest van haar leven kunnen volgen. Deze vogel verdween uiteindelijk onder verdachte omstandigheden in een Frans ’jachtreservaat’.

Op dit moment zijn trekvogels weer bezig met hun gevaarlijke reizen naar het zuiden. Gevaarlijk? Het is een internationale groep onderzoekers nu gelukt op een rij te zetten waar en wanneer met satellietzenders uitgeruste..


Lees verder 17 september 2013   11 jaar oud
Veldleeuwerik

Zoeken naar combinaties van natuurbeheer in agrarisch gebied. In Oost-Groningen werd in 2011 tot 2013 een nieuw concept getest voor natuurbeheer in agrarisch gebied: de “Vogelakker”. Een Vogelakker is een mix van..


Lees verder 15 september 2013   11 jaar oud
Koolmees, www.ivnvechtplassen.org

Het laatste decennium stijgt de schade door zangvogels in de perenteelt. Hierbij gaat het voornamelijk om mezen. Tot nu toe was het echter niet gelukt de ‘daders’ op beeldmateriaal vast te leggen. Dit is het CLM nu voor het eerst..


Lees verder 14 september 2013   11 jaar oud

Archief