Natuurberichten
Categorie: Klimaat
Uitgever: Stichting ANEMOON
Stichting ANEMOON (ANalyse Educatie en Marien Oecologisch ONderzoek) is een organisatie voor vrijwilligers onderzoek in het mariene milieu.
Pagina 3 van 5 - 42 Resultaten

In het tweemaandelijks tijdschrift van de Strandwerkgroep “het Zeepaard” van april 2014 is door Marco Faasse en anderen een artikel gepubliceerd over de eerste waarnemingen van de vlokreeft Lysianassa ceratina op de Nederlandse..

Het voorjaar is voor veel sportduikers een hoogtepunt in hun duikseizoen. Ondanks de lage zeewatertemperatuur kijken zij reikhalzend uit naar de periode dat het zeewater acht tot tien graden of hoger wordt. Pijlinktvissen en..

Nu de winterperiode, die ons allen zo lang in de ban heeft gehouden eindelijk achter ons lijkt te liggen kunnen we de eerste mogelijke effecten op onze mariene biodiversiteit in kaart brengen. Net zoals veel eerstelingen van..

Terwijl ik dit schrijf is het buiten circa 27 graden: hartje zomer dus. Dit is bij uitstek het moment om de balans op te maken van de schade die de koude wintermaanden hebben aangericht. Koude tot strenge winters hebben een grote..

Dat op het land de gevolgen van de extreem warme winter overal duidelijk te zien zijn is uitgebreid in het nieuws geweest. Onder water heeft het even geduurd maar door de aanhoudende relatief hoge watertemperatuur zien we nu ook..

De Wijde mantel is een van onze mooiste tweekleppige weekdieren. Het is een Atlantische soort die pas het afgelopen decennium voet aan wal heeft gezet in onze kustwateren. De strenge winters van twee en drie jaar geleden hebben..

Vanaf het midden van de negentiger jaren tot 2009 hebben we zeer milde winters gehad. In die periode zijn diverse Zuidwest-Europese zeedieren langzaam naar het noorden opgerukt en hebben zij zich voor het eerst op onze kust..

Met het opwarmen van de aarde rukken zuidelijke soorten steeds verder op naar het noorden. Soorten die vroeger niet noordelijker voorkwamen dan bijvoorbeeld Zuid-Engeland of de Franse kust komen nu ook in Nederlandse kustwateren..

De Amerikaanse Langlob ribkwal is een exotisch zeedier dat sinds 2006 in onze kustwateren aanwezig is. Bij milde winters overleeft hij moeiteloos de kou. Strenge winters hebben beduidend meer invloed op zijn aanwezigheid. Na de..

De Sierlijke slibanemoon is geen bloem die in de modder groeit, maar een fraaie zeeanemoon die steeds massaler op onze kust aangetroffen wordt. Van de vijf beschreven Europese kleurvariëteiten komen er vier in Nederlandse..