Natuurberichten

Categorie: Natuurbeleid

Pagina 5 van 110 - 1093 Resultaten

Lisette de Senerpont Domis en Ellen van Donk

Nederland is een delta, een land dat bestaat bij de gratie van water. Toch kwam er pas in 1957 een professionele ecologische onderzoeksinstelling voor zoet water: het Hydrobiologisch Instituut, een voorloper van het NIOO-KNAW. De..


Lees verder 19 februari 2025   2 mnd oud
In opdracht van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel , met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

In het landelijk gebied is de herkenbaarheid van het Nederlandse landschap afgenomen door het verlies van erfgoedwaarden. Het Aanvalsplan Landschap herstelt de groenblauwe dooradering, een netwerk van natuurlijke elementen. Dit..


Lees verder 12 februari 2025   3 mnd oud
Kalkgraslandverbetering in het Geuldal

In Gulpen-Wittem bevindt zich overal in de ondergrond kalksteen. De plaatsen waar dit kalksteen aan de oppervlakte komt, vormen het leefgebied van bijzondere planten en insecten. Tenminste, als ze niet te voedselrijk worden en..


Lees verder 12 februari 2025   3 mnd oud
De Flora en Fauna Verkenner

Vanaf 11 februari zijn de gegevens uit de Nationale Databank Flora en Fauna openbaar. Kennis over flora en fauna helpt bij betere bescherming, maar het delen van kwetsbare vindplaatsen is soms lastig. Daarom gebeurt de..


Lees verder 11 februari 2025   3 mnd oud
Brassica oleracea subsp. oleracea, wilde kool

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: wilde kool, een plant die uit het archief is gehaald om opnieuw tot leven gewekt te worden. Het roept de vraag op:..


Lees verder 31 januari 2025   3 mnd oud
Beekdallandschap in de Voerstreek

Hoe maken we het landelijk gebied klaar voor de toekomst? Dat is ingewikkeld, want er spelen veel verschillende opgaven en belangen. De nieuwe methode Levend Landschap helpt om belanghebbenden in een gebied door die complexiteit..


Lees verder 27 januari 2025   3 mnd oud
Alken die laag over zee vliegen (eenmalig exclusief wmr)

Alken en zeekoeten op de Noordzee vliegen in groten getale om de offshore windparken heen. Dat blijkt uit een studie van Wageningen Marine Research, die met een nieuwe statistische methode het effect van windmolenparken op de..


Lees verder 22 januari 2025   3 mnd oud
Grauwe kiekendief

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de grauwe kiekendief, een roofvogel die ons leert waarom we natuurbeleid niet kunnen reduceren tot een dashboard. ..


Lees verder 16 januari 2025   4 mnd oud
Glasaal

Ook dit jaar trotseren honderden vrijwilligers weer en wind om langs de Nederlandse kust glasalen te tellen – jonge palingen die vanuit zee onze wateren binnentrekken. Dit werk is van groot belang, omdat de verzamelde data inzicht..


Lees verder 15 januari 2025   4 mnd oud
Unteres Odertal

Terwijl de alarmerende rapporten over biodiversiteitsverlies zich in snel tempo opstapelen en we opnieuw recordhoge temperaturen zien, hebben we ook te maken met een overheid die andere prioriteiten stelt dan een ambitieus natuur-..


Lees verder 14 januari 2025   4 mnd oud

Archief