Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 7 van 53 - 529 Resultaten

Lachsterns zijn te herkennen aan de dikke zwarte snavel en relatief brede vleugels

Je kunt er de klok op gelijk zetten: begin juli zijn er weer lachsterns te vinden in Oost-Groningen. De vogels die na het broedseizoen Nederland aandoen tot eind augustus, zijn vanuit Duitsland onderweg naar hun..


Lees verder 11 augustus 2023   1 jaar oud

Een aantal Nederlandse ornithologen heeft tussen 2007 en 2019 jarenlang veldonderzoek uitgevoerd om te ontrafelen wat de invloed is van de grote landschappelijke en klimatologische veranderingen in de Sahel in Midden-Afrika. In..


Lees verder 10 augustus 2023   1 jaar oud
Drieteenstrandloper broedend in Groenland

Drieteenstrandlopers krijgen het in hun broedgebied in Groenland steeds lastiger. Dat komt niet altijd omdat de lente daar door de klimaatverandering steeds vroeger begint – zoals vaak wordt verondersteld – maar wel omdat het..


Lees verder 2 augustus 2023   1 jaar oud
Grauwe kiekendief in de Sahel

Veel Europese vogels gebruiken tijdens hun overwintering in Afrika meerdere vaste locaties binnen een groot gebied. Voor grauwe kiekendieven is op basis van zenderdata uitgezocht of daarin patronen zijn te ontdekken en welke..


Lees verder 23 juni 2023   1 jaar oud

Terwijl sommige vogels nog niet klaar zijn met de reis naar hun noordelijk gelegen broedgebieden, vliegen er tegelijkertijd duizenden spreeuwen weer zuidwaarts. Hoe zit dat precies?..


Lees verder 16 juni 2023   1 jaar oud
Een medewerker van de Werkgroep Zeearend ringt en meet twee jonge zeearenden in de Zuid-Hollandse Hellegatsplaten.

In de eerste week van juni zijn op verschillende plekken weer jonge zeearenden geringd. En zeearenden zijn niet de enige: bijna alle vogelsoorten worden geringd. Waarom doen we dat eigenlijk? En wat hebben de vogels er zelf aan?..


Lees verder 16 juni 2023   1 jaar oud

Dat blijkt uit de bewegingen van gezenderde tureluurs van het WATLAS-onderzoek. Dit project brengt het gebruik en het belang van de Waddenzee in kaart voor steltlopers tijdens de voor- en najaarstrek voor broedvogels. Sinds dit..


Lees verder 14 juni 2023   1 jaar oud
Kanoet lead NIOZ

Rond half mei verlaten alle kanoeten de Waddenzee en gaan op weg naar hun broedgebied in Canada. Dit jaar vliegen 32 van hen rond met kleine antennes op hun rug. Ze zijn gezenderd door Thomas Lameris, onderzoeker van het..


Lees verder 2 juni 2023   1 jaar oud
De Cleveringsluizen scheiden de Waddenzee (links) van het Lauwersmeer (rechts). Via deze sluizen stort er jaarlijks meer dan 1000-miljard liter zoet water in zee.

Tot 1969 was het huidige Lauwersmeer nog de Lauwerszee. Toen is het met dijken en sluizen afgesloten van de Waddenzee. Met enorme negatieve gevolgen voor vegetatie, vissen en vogels. Nu bekijken de betrokken partijen samen hoe het..


Lees verder 17 mei 2023   1 jaar oud
Rietzanger in baltsvlucht

Elk jaar is het weer spannend. Wanneer keren de zomergasten terug uit hun overwinteringsgebieden in Zuid-Europa of zelf Midden-Afrika? Dat verschilt per jaar, maar toch lijkt er per soort een structuur in te zitten. Hoe verloopt..


Lees verder 5 mei 2023   1 jaar oud

Archief