Natuurberichten

Dossier: Vissen

Pagina 7 van 64 - 640 Resultaten

Kameleongrondel, juni 2024, Grevelingenmeer

Nederland is een vissoort rijker. Sportduikers en -vissers hebben meerdere exemplaren van de kameleongrondel aangetroffen in het Grevelingenmeer en gevangen in het Europoortgebied. Het is een vissoort die oorspronkelijk uit Azië..


Lees verder 15 juni 2024   10 mnd oud
Slootjesdagen

Welke dieren leven er allemaal in, op en rondom het water? Voor wie zijn schepnet pakt, gaat een nieuwe wereld open. Er zijn namelijk veel verschillende soorten waterdieren, allemaal met hun eigen gedrag, uiterlijk en leefgebied...


Lees verder 10 juni 2024   10 mnd oud
Een Pituophis die in 2018 in Vallei Meijendel is gevangen.

De Zuid-Hollandse kustduinen worden sinds 2013 onafgebroken bewoond door exotische zogenaamde 'stierslangen'. De dieren vinden er voedsel, overleven de winters en leggen er eieren. In de nieuwste uitgave van het tijdschrift RAVON..


Lees verder 7 juni 2024   11 mnd oud
Koraalvorming op zwemdiepte in een zeemeer (eenmalig exclusief WUR)

Een team van onderzoekers heeft een grote diversiteit aan koraalsoorten ontdekt in extreme zeewatertemperaturen. Een uitgebreid onderzoek heeft buitengewone ecosystemen onthuld die inzicht bieden in de veerkracht en aanpassing van..


Lees verder 5 juni 2024   11 mnd oud
Met behulp van fijnmazige fuiken wordt de visstand op de eilanden gemonitord

Marker Wadden, aangelegd tussen 2016 en 2021, zijn belangrijk voor vogels en vissen om te broeden, te paaien en voedsel te zoeken. Door de natuurlijke ontwikkeling komen steeds meer vissoorten naar de eilanden. Dit voorjaar werden..


Lees verder 4 juni 2024   11 mnd oud
Europese Atlantische steur

In de zomer van 2023 werden 74 jonge steuren uitgezet in de Biesbosch. Allemaal met een klein zendertje. Hun bewegingen werden gevolgd door ontvangers aan 80 boeien langs de route naar zee. De onderzoeksresultaten zijn nu bekend. ..


Lees verder 2 juni 2024   11 mnd oud
Caribische rifhaai (eenmalig exclusief WMR)

In beschermde mariene gebieden (MPA's) komen vaak meer rifhaaien voor dan in niet-beschermde gebieden. Een nieuwe studie in Nature Ecology and Evolution toont aan dat de voordelen van het behoud van haaien verdubbelen wanneer..


Lees verder 31 mei 2024   11 mnd oud
snor - primair

Watergangen, zoals sloten en vaarten, hebben soms prachtige plantengroei. Vooral de randen, waar het water overgaat in land, kunnen heel bloemrijk zijn. Deze zone noemen we de snor. De actie 'Waar is de snor?' loopt van 27 mei tot..


Lees verder 27 mei 2024   11 mnd oud
Koraalduivel (eenmalig exclusief WMR)

De koraalduivel heeft zich nu ook gevestigd in de koudere delen van de Middellandse Zee. Vanuit het warmere oostelijke deel waar de invasie ongeveer tien jaar geleden begon, hebben de dieren hun territorium snel uitgebreid. Dat..


Lees verder 29 april 2024   1 jaar oud
NIOZ-fuik Marsdiep Texel sinds 1960

Door het veranderende klimaat komen jonge haringen in het voorjaar steeds een beetje vroeger de Waddenzee op zwemmen. “Dát we dit konden aantonen, is te danken aan heel consequent, zestig jaar lang, ieder voorjaar en ieder najaar..


Lees verder 26 april 2024   1 jaar oud

Archief