Natuurberichten
Dossier: Biodiversiteit
Pagina 102 van 373 - 3727 Resultaten

Het strand is niet alleen een zandbak voor mensen om in te spelen. Het is ook een belangrijk stuk vergeten natuur met unieke levensgemeenschappen. Ontdek met de hulpmiddelen van Het Groene Strand wat er leeft en aanspoelt en geef..

Het Stoepplantjesonderzoek richt zich op planten die tussen de straatstenen en stoeptegels kunnen groeien. Verrassend genoeg is ook óp de stenen zelf nog het nodige leven mogelijk. Zo vormen vele bizarre korstmossen met even..

Studente Linda Vink van de Aeres Hogeschool heeft tijdens haar stage bij Naturalis drie nieuwe soorten uilvlinders van Nieuw-Guinea beschreven. Op dit eiland zijn heel veel vlindersoorten, en maar weinig vlinderdeskundigen. Toch..

Zonder gezonde, biodiverse bodem geen gezonde samenleving. Maar hoe vertaal je dat naar effectief beleid? De Europese Unie komt in dit nieuwe jaar met de eerste internationale wet om de bodemgezondheid te beschermen. In het..

De paardendaas (Tabanus sudeticus) is een indrukwekkende verschijning, zowel voor mens als voor vee. Met een lengte van bijna drie centimeter is het onze grootste inheemse vlieg. De paardendaas dreigde uit ons land te verdwijnen,..

De Oranjerode stropharia is een opmerkelijke paddenstoel. Ook nu nog worden ze nog op houtsnippers aangetroffen. Ze springen in het oog vanwege hun oranjerode kleur, en de soort wordt daardoor waarschijnlijk nauwelijks gemist bij..

Nog tot en met 3 januari 2023 kunt u meedoen met de Eindejaars Plantenjacht van Floron. Klein kruiskruid, paarse dovenetel en vogelmuur gingen bij het schrijven van dit stukje nog op kop. Maar met wat geluk komt u ook nog een..

Heb je iets gezien of gevonden in de natuur, maar lukt het niet om erachter te komen wat het is? De vragenservice van Naturalis kan helpen. Voor het derde jaar op rij blikt deze gratis publieksdienst terug op de verrassendste..

We hebben in Nederland, dankzij duizenden waarnemers, een grote hoeveelheid gegevens over libellen. Hierdoor weten we welke libellensoorten vooruitgaan en welke afnemen. Normaal gesproken berekenen we de trend vanaf begin jaren..

Een mijlpaal voor de wisent in de Nederlandse natuur: het grootste landzoogdier van Europa heeft hier nu vijftien jaar een thuis. In 2007 werden de eerste drie wisenten uit Polen uitgezet in het Kraansvlak binnen Nationaal Park..