Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 20 van 367 - 3664 Resultaten

Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat dominantie van veel invasieve boomsoorten in het bos door de ecosysteemaanpak doorbroken kan worden. Eenmaal opgenomen in het bos blijken deze bomen bij te dragen aan..


Lees verder 19 november 2024   5 mnd oud

Veel paddenstoelen hebben in een bepaalde periode in het jaar hun toptijd. Gewone zwavelkop kun je het hele jaar vinden, morieljes vind je in de lente, hanenkam vaak al in de zomer, en veel soorten in de herfst. Er zijn er zelfs..


Lees verder 18 november 2024   5 mnd oud
dood hout

Een OAD-netwerk bestaat uit Oude, Aftakelende en Dode bomen en is bedoeld om de biodiversiteit in bosgebieden te versterken door voldoende dood hout in verschillende verteringsstadia aan te bieden. Dit dode hout is essentieel voor..


Lees verder 15 november 2024   6 mnd oud
Muurplantenonderzoek FLORON

Al sinds 1943 wordt de Amsterdamse muurflora regelmatig geïnventariseerd. Floristen speuren meer dan honderd kilometer aan gracht- en kademuren af. Ze leggen gedetailleerd vast waar welke soorten muurplanten voorkomen. Dat levert..


Lees verder 12 november 2024   6 mnd oud
Dwarsdijkerveld

De provincie Utrecht krijgt in de periode van 2024 tot 2030 bijna 36 miljoen euro van het Rijk voor herstel van de natuur. Dit geld is bedoeld voor het nemen van herstelmaatregelen in en rond Natura 2000-gebieden. Ook wordt het..


Lees verder 11 november 2024   6 mnd oud
zeealsem primair

“Zeealsem, dat zou nog wel eens een interessant onderwerp kunnen zijn!” Een aantal weken geleden zat ik met Joop Schaminée in de trein, een week voor zijn afscheidsrede als professor, toen we op het onderwerp kwamen van een..


Lees verder 11 november 2024   6 mnd oud

Purperwieren zijn vooral bekend in hun gedroogde vorm als ‘nori’ – de eetbare vellen waarmee sushi wordt gerold. Langs de Nederlandse kust kun je deze roodwieren ook levend bewonderen. Recent onderzoek toont nu aan dat in..


Lees verder 10 november 2024   6 mnd oud
Herfstpracht van de Ginkgo in de Leidse Hortus

Felgeel verkleurende, horizontaal opstijgende straatbomen, die bij een vlaag wind hun waaiervormige blaadjes laten vallen tot er niets meer over is dan een kanariegele cirkel van blad onder de stam. De herfst is de glorietijd van..


Lees verder 10 november 2024   6 mnd oud
Grote waterranonkel

Sinds 2024 is ook plantenmateriaal welkom voor de nationale DNA-referentiebibliotheek. De Nederlandse flora gaat genetisch, maar dat kan niet zonder echte plantenkennis. "Soms kan je op basis van de morfologie snel zien welke..


Lees verder 9 november 2024   6 mnd oud
Schepnetvissen

Zoetwatervissen maken al meer dan vijftien jaar onderdeel uit van het Netwerk Ecologische Monitoring. Vergeleken met de meetnetten amfibieën en reptielen is dit relatief kort, toch is er al een hoop bereikt. Inmiddels is het..


Lees verder 7 november 2024   6 mnd oud

Archief