Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 23 van 367 - 3664 Resultaten

Het mannetje lichte koekoekshommel dat in Rotterdam gevonden is.

Op 26 augustus 2024 werd er bij toeval een mannetje lichte koekoekshommel aangetroffen op een bloemrijke dijk bij Rotterdam. Deze hommel staat als verdwenen op de Rode Lijst Bijen uit 2018. De laatste waarneming Nederland is..


Lees verder 5 oktober 2024   7 mnd oud
Het ongeschoren gitje

Staatssecretaris Rummenie van LVVN heeft deze week besloten de Rode Lijst Zweefvliegen alsnog officieel in de Staatscourant te publiceren. Deze Rode Lijst werd eerder dit jaar door EIS Kenniscentrum Insecten in samenwerking met..


Lees verder 3 oktober 2024   7 mnd oud

Tijdens een paddenstoelenexcursie in een kasteelpark te Breukelen werden honderden Rechte koraalzwammen aangetroffen. Het aantal was zo groot, dat de werkgroep besloot om niet verder over het pad te lopen om beschadiging van de..


Lees verder 2 oktober 2024   7 mnd oud
Aedes aegypti.

Wetenschappers van het Naturalis Biodiversity Center, Universiteit Leiden, het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en de Nederlandse Voedsel– en Warenautoriteit hebben op Bonaire een spannend onderzoek afgerond naar de..


Lees verder 2 oktober 2024   7 mnd oud
Zoldertelling vleermuizen

Tussen 15 juli en 15 oktober bezoeken vrijwilligers zolders en torens in heel Nederland, op zoek naar (sporen van) vleermuizen. De zoldertellingen zijn sinds 2008 onderdeel van het Netwerk Ecologische Monitoring en worden..


Lees verder 2 oktober 2024   7 mnd oud
Kabeljauw bij een rif (eenmalig exclusief wmr)

Uit een studie van Wageningen University & Research blijkt dat kunstmatige riffen kabeljauw aantrekken en dat deze daar veel tijd doorbrengen. Deze bevindingen zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Royal Society..


Lees verder 1 oktober 2024   7 mnd oud
Zwarte heidelibel - primair

Zwarte heidelibel was een talrijke libel die je overal op de zandgronden kon vinden. Nu is het een zeldzaamheid en de hoogste aantallen zijn te vinden in enkele laagveengebieden. Maar waar komt hij nog voor? En hoeveel zijn dat..


Lees verder 30 september 2024   7 mnd oud
Finger coral (A. humilis).

Een recente studie onderzocht de verspreidingspatronen van bepaalde koraalsoorten, specifiek van het geslacht Agaricia, die rondom Curaçao voorkomen. Deze koralen zijn van cruciaal belang voor het Caribische rif-ecosysteem. Het..


Lees verder 28 september 2024   7 mnd oud
Lowlandsbezoekers op de filterfiets

Dit jaar was het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) te vinden op Lowlands Science. Bezoekers leerden hier over de biodiversiteit van Lake Lowlands, hoe de waterkwaliteit daar effect op heeft, en hoe zij zelf een handje..


Lees verder 28 september 2024   7 mnd oud
Akkerhommel en rode klaver

Honderden vrijwilligers, hommelfanaten maar ook vlindertellers, tellen hommels op hun telroutes verspreid over het hele land. Gemeenschappelijk doel: bepalen hoe het gaat met onze hommelsoorten. Maar wat betekent dat in de..


Lees verder 25 september 2024   7 mnd oud

Archief