Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 291 van 368 - 3671 Resultaten

Gewone braam

Juni, bramenmaand? Voor een lekkere bramensnoeppartij moeten we wachten tot augustus, de oogstmaand. Maar voor de echte bramenliefhebbers, batologen genaamd, is juni de topmaand. Dan staan de bramen namelijk in bloei! En bloemen..


Lees verder 6 juni 2017   7 jaar oud
gif - primair

De helft van de tuinbezitters gebruikt gif voor de bestrijding van onkruid en ‘plagen’. Ook middelen waarvan bekend is dat ze slecht zijn voor bijen, vlinders en andere dieren blijken nog volop te worden gebruikt. Daarnaast kan..


Lees verder 1 juni 2017   7 jaar oud

Afgelopen week kwamen er onverwacht Rode zwavelkoppen tevoorschijn op een plek waar 7 jaar geleden een populier werd verwijderd. De zwavelkoppen zullen de laatste restanten van het wortelhout aan het verteren zijn, dat blijkbaar..


Lees verder 31 mei 2017   7 jaar oud
idyllegrasland primair

Nog twee dagen staat de inschrijving open voor de eerste serie idylles die in Zuid-Holland zullen worden aangelegd. Idylles zijn bloemrijke plekken voor vlinders, bijen en mensen. Woon je in Zuid-Holland? Heb je een mooie plek..


Lees verder 29 mei 2017   7 jaar oud
Veldhommel mannetje

Afgelopen week is de eerste uitgebreide Nederlandse veldgids voor wilde bijen gepubliceerd. De gids is een vertaling van de Engelse gids 'Field Guide to the Bees of Great Britain and Ireland'. Experts van Naturalis, EIS..


Lees verder 27 mei 2017   7 jaar oud

Een grote rijkdom aan soorten is de beste manier om biodiversiteit te behouden, stelt een internationale groep onderzoekers in het tijdschrift Nature Ecology and Evolution. Volgens één van hen, NIOO-onderzoeker Thomas Crowther, is..


Lees verder 25 mei 2017   7 jaar oud
Gekweekte champignons in Heerhugowaard

De Molenwijk te Heerhugowaard is in het nieuws gekomen vanwege de massa's champignons die er al enige weken achtereen in de plantsoenen tevoorschijn komen. Oorzaak is de champignoncompost die als bodemverbeteraar in de plantsoenen..


Lees verder 24 mei 2017   7 jaar oud

De snoek is een belangrijke graadmeter voor de aanwezigheid van een goede waterkwaliteit. De soort nam in de tweede helft van de 20e eeuw sterk af als gevolg van watervervuiling waarbij zijn plaats werd ingenomen door de van..


Lees verder 24 mei 2017   7 jaar oud
Rhingia campestris, gewone snuitvlieg

“We zien minder en minder vlinders”, “het gaat niet goed met de bijen”. Veel mensen merken dat insecten achteruit gaan. Maar hoeveel minder vlinders en bijen zijn er dan precies? En hoe zit het dan met die andere beestjes, zoals..


Lees verder 23 mei 2017   7 jaar oud
Gewone tweevleugel

In het Engels heten ze mayflies, in het Nederlands hebben we er twee namen voor: eendagsvliegen en haften. Al deze namen slaan op insecten uit de orde Ephemeroptera, een primitieve groep met larven in het water en gevleugelde..


Lees verder 22 mei 2017   7 jaar oud

Archief