Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 294 van 368 - 3671 Resultaten

Kapjesmorieljes

De afgelopen dagen schoten de voorjaarspaddenstoelen in flink aantal de grond uit. Ook in de bermen langs de A8 kwamen voorjaarspaddenstoelen tevoorschijn. Je zou denken aan veel voorkomende paddenstoelensoorten die in hoge mate..


Lees verder 19 april 2017   8 jaar oud

Een bos is voortdurend in beweging. Boomzaden ontkiemen, jonge boompjes worden opgegeten of groeien uit tot grote bomen, die sterven af waarna er weer plek ontstaat voor nieuw bos. ARK-tekenaar Jeroen Helmer bracht deze kringloop..


Lees verder 16 april 2017   8 jaar oud

In september 2015 fietste een lid van de NMV over een laan in Bergen (NH) terwijl een medewerker van de gemeente de bermen maaide. Hierbij moesten de paddenstoelen die er stonden eraan geloven. Enkele onbekende russula's vlak..


Lees verder 12 april 2017   8 jaar oud
Zwartbekgrondel

Sinds 2002 worden de Nederlandse wateren gekoloniseerd door een viertal grondelsoorten uit de Ponto-Kaspische regio. Na een snelle uitbreiding in de grote rivieren komen de grondels inmiddels ook in veel regionale wateren voor en..


Lees verder 12 april 2017   8 jaar oud
Gouden Grutto 2017 Publieksprijs

Drie boeren ontvingen uit handen van oud minister Cees Veerman de Gouden Grutto. De Gouden Grutto is een prijs van Vogelbescherming Nederland voor boeren die laten zien dat plattelandsnatuur prima kan samengaan met een economisch..


Lees verder 11 april 2017   8 jaar oud
Groene rolsprietslak, Grvelingenmeer, 2017

Sportduikers hebben recent tenminste vijf waarnemingen gedaan van Groene rolsprietslakken in het Grevelingenmeer. Dat is opmerkelijk omdat het meerdere exemplaren van een zeer zeldzame soort betreft. Maar ook omdat het..


Lees verder 9 april 2017   8 jaar oud
De graafwants Ochetostethus nanus

Tijdens de 1000-soortendag die in september 2016 werd georganiseerd langs het Haringvliet is een nieuwe soort voor Nederland gevonden. Het gaat om de graafwants Ochetostethus nanus. Daarnaast werd een motmug gezien die pas één..


Lees verder 7 april 2017   8 jaar oud
Balkanparelmoervlinder primair

Welke soorten zijn het meest kwetsbaar voor uitsterven? Een Rode Lijst maakt dat duidelijk. Deze Rode Lijsten worden zowel landelijk als Europees of zelfs wereldwijd opgesteld. Maar dan weet je nog niet welke eigenschappen een..


Lees verder 6 april 2017   8 jaar oud
Braam. Rubus

Bramen blijken een belangrijke rol te vervullen voor de biodiversiteit in Noordwest-Europa. Hoewel bramen door natuurbeheerders en beleidsmakers vaak als lastig onkruid worden gezien en als indicator voor een slechte..


Lees verder 5 april 2017   8 jaar oud

Een natuurterrein waar zoveel Blauwgroen trechtertjes voorkomen dat het nauwelijks lukt hier te wandelen zonder op de mooie trechtertjes te trappen. Dat overkwam een amateurmycoloog tijdens een bezoek aan een..


Lees verder 5 april 2017   8 jaar oud

Archief