Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 297 van 367 - 3670 Resultaten

Grote waternavel overgroeit watergang

Nederland krijgt steeds meer te maken met invasieve waterplanten. Deze planten profiteren sterk van stijgende temperaturen als gevolg van klimaatverandering. De zachte winters van de afgelopen jaren leiden tot een sterke toename..


Lees verder 14 februari 2017   8 jaar oud
Goudkammetje met de kenmerkende gouden borstels

Kokertjes van het Goudkammetje spoelen van oudsher veel aan op onze Noordzeestranden. Deze in een zandkokertje wonende borstelworm leeft vlak onder de kust. Uit gegevens van het Strandaanspoelsel Monitoring Project bleek dat..


Lees verder 12 februari 2017   8 jaar oud
Rhodos-saga Saga rhodiensis, kwetsbaar op de rode lijst

Meer dan 25% van de Europese sprinkhanen wordt met uitsterven bedreigd. Dat blijkt uit de net gepubliceerde Rode Lijst van de IUCN. De informatie werd in twee jaar samengebracht door 150 sprinkhanenspecialisten, waarvan drie uit..


Lees verder 10 februari 2017   8 jaar oud
Oranje mestzwammetjes

Afgelopen week leek het wel lente waardoor je bijna zou vergeten dat we nog midden in de winter zitten. Tijdens zo'n zachte, vochtige winterperiode zijn er altijd veel paddenstoelen te vinden. Op allerlei op de grond liggende dode..


Lees verder 8 februari 2017   8 jaar oud
Een zandbij - primair

In de Volkskrant van 31 januari onderbouwde Frank Berendse zijn visie op de nodige transitie in de landbouw. In onderstaand bericht, dat op 7 februari ook op de opiniepagina van die krant wordt gepubliceerd, betogen de..


Lees verder 7 februari 2017   8 jaar oud
Duiker

Tweeëntwintig vrijwillige sportduikers brachten zondag 22 januari op elf plekken het onderwaterleven van een ijskoud Haringvliet in beeld. Als de Haringvlietsluizen in 2018 op een Kier gaan wordt het zoete Haringvlietwater zouter...


Lees verder 5 februari 2017   8 jaar oud
Grauwe Gors

Sinds tien jaar worden er in Nederland graanveldjes ingezaaid om zaadetende akkervogels de winter door te helpen. In december doken bij het Groningse Zuidbroek plotseling zes Grauwe Gorzen en twee Witkopgorzen op tussen de groepen..


Lees verder 2 februari 2017   8 jaar oud
Tepelgallen aan de onderkant van de Platte tonderzwam

Soms worden paddenstoelen mee naar huis genomen voor microscopisch onderzoek. Bij het doorsnijden van een oude paddenstoel kan het gebeuren dat er vele maden van insecten over de werktafel rollen. De maden proberen al schuifelend..


Lees verder 1 februari 2017   8 jaar oud
Winterclustering vissen

In de winterperiode, wanneer de watertemperatuur daalt, zoeken vissen van de grotere wateren massaal de beschutte plekken op. De afgelopen weken waren scholen van duizenden vissen te vinden onder het ijs in de haventjes rond het..


Lees verder 1 februari 2017   8 jaar oud

De voorbije winters stelde Natuurpunt tijdens Het Grote Vogelweekend een afname vast van het aantal vogels en vogelsoorten in de Vlaamse tuinen. Maar daarnaast zijn er enkele nieuwkomers om naar uit te kijken: soorten die het de..


Lees verder 31 januari 2017   8 jaar oud

Archief