Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 301 van 367 - 3669 Resultaten

Allanblackia gabonensis (Pellegr.) Bamps, bloem van een wat struikachtige boom uit het Gabonese regenwoud,

Onderzoekers hebben in kaart gebracht in welke gebieden in tropisch Afrika relatief de meeste zeldzame planten voorkomen. Hiervoor werden 3,1 miljoen verspreidingsgegevens van meer dan 40.000 Afrikaanse plantensoorten gebruikt...


Lees verder 10 november 2016   8 jaar oud
Mier

De mier rukt op naar de vierde plaats, 1 op de 3 tuinen heeft vrijwel alle groepen bodemdieren ‘in huis’ en die dieren waren minder makkelijk te vinden dan in 2015. Waarschijnlijk het gevolg van de zeer droge en warme nazomer. Dat..


Lees verder 9 november 2016   8 jaar oud
Buitenste heksenkring van Populierenvaalhoeden met aan de binnenkant een heksenkring van Bleke wilgengordijnzwammen

Nederland is aardig opgefrist door de kou en al die regen van de afgelopen weken. Ideaal weer voor het onverwachte verschijnen van heksenkringen. Heksenkringen zijn vooral goed zichtbaar op de keurig gemaaide grasvelden in de..


Lees verder 9 november 2016   8 jaar oud
Geel Schorpioenmos, Hamatocaulis vernicosus in de Meppelerdieplanden

Geel schorpioenmos, een bedreigde soort uit moerasgebieden, werd vanaf 1965 als uitgestorven beschouwd in Nederland. In 1991 werd hij echter voor het eerst weer aangetroffen in moerasgebied de Meppelerdieplanden, waar nu de..


Lees verder 4 november 2016   8 jaar oud
Massale fructificatie van Koeienboleten

De maand oktober viel tegen wat de paddenstoelen betreft. Vooral op de hogere zandgronden van Nederland was weinig te zien. Na de plensbuien van vorige week is daar gelukkig verandering in gekomen. Het lijkt er zelfs op dat de..


Lees verder 2 november 2016   8 jaar oud
Cygnus cygnus. Wilde zwaan

Door grootschalig verlies van natuur zijn wilde dierenpopulaties op aarde sinds 1970 gemiddeld met 58 procent geslonken. De afname is een direct gevolg van menselijke activiteiten. Daardoor ligt de oplossing binnen handbereik...


Lees verder 31 oktober 2016   8 jaar oud
Konikpaarden en wisenten in het Kraansvlak.

Deze zomer is een familiegroep Schotse hooglanders toegevoegd aan het al door wisenten en konikpaarden begraasde duingebied Kraansvlak, onderdeel van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland. ARK Natuurontwikkeling, PWN en Ekogrön..


Lees verder 30 oktober 2016   8 jaar oud
De bever en zijn sleutelrol in de natuur

Wat we van de bever vooral opmerken zijn de sporen die hij achterlaat in zijn eigen territorium, zoals knaagsporen, wissels of burchten. Met de sporen die deze wateringenieur nalaat kan de bever gezien worden als een motor die de..


Lees verder 27 oktober 2016   8 jaar oud
Dagpauwogen op vlinderstruik

Bestrijdingsmiddelen, zowel chemische als biologische, worden in privétuinen volop gebruikt. Maar weten we eigenlijk wel welke effecten deze hebben op onze planten en dieren en op de bodem? Uit een kleinschalig onderzoek blijkt..


Lees verder 27 oktober 2016   8 jaar oud
Koniks met kaardenbol

De herfst is in volle gang, bomen verliezen hun bladeren en planten bereiden zich voor op de winter. Ook de grote grazers passen zich aan, ze trekken nu de ruigtes in op zoek naar najaarsvoedsel. Kruiden en struiken die eerder dit..


Lees verder 24 oktober 2016   8 jaar oud

Archief