Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 327 van 367 - 3667 Resultaten

Zeldzame andoornbij vliegend op betonie

Om meer gevoel te krijgen voor het effect van beheermaatregelen op fauna zouden beheerders en beleidsmakers zich vaker moeten verplaatsen in een pissebed, spin of bij. Dit concludeert onderzoekster Toos van Noordwijk die op..


Lees verder 26 augustus 2014   10 jaar oud

Sinds 2003 inventariseert het Natuurcentrum Ameland jaarlijks de flora van het groene strand tussen Nes en Ballum. Tijdens de inventarisatie op 23 augustus 2013 ontdekte Gerard Dirkse een klein soort Lamsoor. Bij nadere..


Lees verder 24 augustus 2014   10 jaar oud
Mannetje Grauwe Klauwier op een meidoorntak.

In de natuurgebieden van ARK bij Vaals broedden dit jaar 5 paren grauwe klauwieren. Blijkbaar is de begraasde ruige natuur zeer aantrekkelijk voor deze zeldzame vogel. Ontwikkeling van het Natuurnetwerk Nederland blijkt hier dus..


Lees verder 24 augustus 2014   10 jaar oud
De eerste waarnemingen van Lysianassa ceratina op de Nederlandse kust

In het tweemaandelijks tijdschrift van de Strandwerkgroep “het Zeepaard” van april 2014 is door Marco Faasse en anderen een artikel gepubliceerd over de eerste waarnemingen van de vlokreeft Lysianassa ceratina op de Nederlandse..


Lees verder 17 augustus 2014   10 jaar oud
middelste bonte specht - 3/3/2011

De drie soorten bonte spechten nemen toe in Nederland. Dat blijkt uit voorlopige resultaten van het atlasproject van Sovon Vogelonderzoek Nederland. De kleine, middelste en grote bonte specht verspreiden zich verder over Nederland..


Lees verder 15 augustus 2014   10 jaar oud

Ze zijn er wel maar je ziet ze bijna nooit. Meestal zijn het de sporen die je vindt. Vorige week zag de familie Lanting een wezelachtig dier scharrelen op de Hors op Texel. Snel maakten ze een foto! Omdat ze niet wisten of..


Lees verder 14 augustus 2014   10 jaar oud

Sportvissers doen opmerkelijke waarnemingen van snoekbaars en roofblei in de Nieuwe Waterweg. Deze zoetwatersoorten worden normaal pas kilometers verder stroomopwaarts aangetroffen. Blijkbaar is de afvoer van zoet rivierwater hoog..


Lees verder 8 augustus 2014   10 jaar oud
Een van de nieuwe wateren in het Strijper Aa gebied met een weelderige watervegetatie van fonteinkruiden en drijvende waterweegbree (Foto: Jöran Janse)

Dankzij Waterschap De Dommel is in 2009 een bijzondere ecologische verbindingszone gerealiseerd langs de Strijper Aa met spectaculair resultaat voor amfibieën. Zo blijkt uit de resultaten van 5 jaar monitoring...


Lees verder 6 augustus 2014   10 jaar oud
Zuidwest-Bonaire

Er is onderzoek gedaan naar de waterkwaliteit op 11 locaties op Bonaire. In het zuidelijke en het centrale deel van de westkust werden de hoogste concentraties nutriënten gevonden. Sommige indicatoren overschreden de..


Lees verder 3 augustus 2014   10 jaar oud
Ook in 2014 zijn weer talloze zeedieren in de 'Death Zone'' van het Grevelingenmeer omgekomen als gevolg van de Spronglaag

In het voorjaar, bij de stijging van de watertemperatuur in het Grevelingenmeer, ontstaan er twee horizontaal gestapelde waterlagen met verschillende watertemperatuur. De scheiding tussen de twee waterlagen noemen we de..


Lees verder 3 augustus 2014   10 jaar oud

Archief