Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 33 van 373 - 3725 Resultaten

Gewapende eendagsvlieg - Primair

Het is deze week de week van de eendagsvlieg. Dat betekent elke dag een nieuwe eendagsvlieg! Vandaag de gewapende eendagsvlieg. In deze serie behandelen we zeven soorten haften, ter ere van de onlangs verschenen entomologische..


Lees verder 5 september 2024   10 mnd oud
Filipijnse Tapijtschelpen

De Filipijnse tapijtschelp is in opkomst in de zoute Zeeuwse deltawateren. Deze exotische schelp, die van nature niet in Nederland voorkomt, verdringt mogelijk andere schelpdiersoorten zoals de kokkel, door concurrentie om voedsel..


Lees verder 4 september 2024   10 mnd oud
gele driestaart - primair

Het is deze week de week van de eendagsvlieg. Dat betekent elke dag een nieuwe eendagsvlieg! Vandaag is dat de gele driestaart. In deze serie behandelen we zeven soorten haften, ter ere van de onlangs verschenen entomologische..


Lees verder 4 september 2024   10 mnd oud
Schoraas - primair

Het is deze week de week van de eendagsvlieg. Dat betekent elke dag een nieuwe eendagsvlieg! Vandaag is dat schoraas, ook wel zomersneeuw genoemd. In deze serie behandelen we zeven soorten haften, ter ere van de onlangs..


Lees verder 3 september 2024   10 mnd oud
Hazen - primair

Dieren verliezen huidschilfers, slijm en haren die in de lucht terechtkomen. Zou je die kunnen opvangen en analyseren om de lokale biodiversiteit in beeld te brengen? Dat vroeg een Deens onderzoeksteam zich af. Het team plaatste..


Lees verder 2 september 2024   10 mnd oud
Observatie van het landschap samen met Berbers.

Afgelopen voorjaar reisde een team van onderzoekers voor twee weken naar een gebied in Oost-Marokko dat bekend staat als een belangrijk ‘stopovergebied’ voor doortrekkende grauwe kiekendieven. De expeditie was een herhaling van..


Lees verder 1 september 2024   10 mnd oud
Wilgenkatje

Misschien ken je de naam Salix alba of schietwilg niet, maar ongetwijfeld heb je deze boom vaak gezien. Hij wordt in Nederland en Vlaanderen vaak gebruikt als knotwilg. Je komt ze overal tegen langs weilanden, aan de rand van..


Lees verder 1 september 2024   10 mnd oud

Met zijn stichting Bac2Nature wil Marco van Es meer kennis ontsluiten over waarom het voor onze gezondheid belangrijk is om in contact te komen met bacteriën uit de natuur. Ben jij benieuwd naar de onzichtbare helden die onze..


Lees verder 30 augustus 2024   10 mnd oud
De zuidelijke zwarte dolfijn of ‘Arnoux’s beaked whale’ . (eenmalig exclusief wmr)

Tijdens een Antarctische expeditie in 2022 werd aan boord van de ijsbreker Polarstern een bijzondere walvissoort gespot: de zuidelijke zwarte dolfijn, ook wel Arnoux's beaked whale genoemd. Bij onderzoek naar de relatie tussen..


Lees verder 28 augustus 2024   10 mnd oud
Een traject van het meetnet reptielen

De populaties van de zeven soorten reptielen (slangen en hagedissen) die in Nederland voorkomen, worden sinds 1994 gevolgd in het kader van het NEM Meetprogramma Reptielen. Dat bestaat dankzij honderden waarnemers, die elk jaar op..


Lees verder 28 augustus 2024   10 mnd oud

Archief