Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 342 van 367 - 3665 Resultaten

veldkrekel

De afgelopen weken zijn op verschillende plekken in het Kempen~Broek veldkrekels gehoord. De veldkrekel is in Nederland zeldzaam geworden. Bijzonder in het Kempen~Broek is dat een aantal veldkrekels is gehoord op voormalige..


Lees verder 30 juni 2013   11 jaar oud
Rode vuurvlinder in Zuid-Limburg

Half juni werd in Zuid-Limburg een spectaculaire ontdekking gedaan. In een kletsnat beekdal werd een rode vuurvlinder gezien. De rode vuurvlinder was de eerste vlindersoort die uit Nederland verdween. In 1946 stierf de laatste..


Lees verder 24 juni 2013   11 jaar oud
Japanse stekelhoorn in de Oosterschelde

Sinds 2007 wordt in de westelijke Oosterschelde de Japanse stekelhoren aangetroffen. Het is een roofslak die oorspronkelijk uit Oost-Azië afkomstig is. Het heeft oesters, mosselen en andere tweekleppige weekdieren op de menukaart..


Lees verder 23 juni 2013   11 jaar oud
Kalkgrasland in volle bloei, Bemelerberg 2005

Het blijkt zeer goed mogelijk om soortenrijke kalkgraslanden in Limburg uit te breiden. Door de voedselrijke bodemlaag van voormalige landbouwgrond af te plaggen en er maaisel van goed ontwikkelde graslanden op te brengen,..


Lees verder 21 juni 2013   11 jaar oud
geelbuikvuurpad

Op 19 juni is de geelbuikvuurpad teruggekeerd in de natuur in Wolfhaag bij Vaals. ARK Natuurontwikkeling en Bureau Natuurbalans hebben die dag enkele honderden geelbuikvuurpaddenlarven de vrijheid gegeven. De geelbuikvuurpad is in..


Lees verder 21 juni 2013   11 jaar oud
Een intact hoogveen in Estland

Om de bijzondere natuur in hoogvenen te behouden, worden herstelmaatregelen genomen. Onderzoeker Gert-Jan van Duinen promoveert vandaag in Nijmegen op een onderzoek naar de effecten van deze maatregelen op de dieren van hoogvenen...


Lees verder 18 juni 2013   11 jaar oud
Zingend mannetje roodmus

Bioloog Midas Dekkers schreef met zijn boek Rood een lofzang op roodharige vrouwen. Eén ding vergat hij te melden: dat roodkoppige mannetjes in de vogelwereld helemáál spannend zijn. Dan hebben we het over de roodmus, waarvan het..


Lees verder 14 juni 2013   11 jaar oud
Rietlandwimperzwam

In het gebied rond het Kennemermeer bij IJmuiden werd vorige week een Rietlandwimperzwam gevonden. Dit is een bijzonder, maar lastig te herkennen schijfzwammetje. Deze zeldzame en achteruitgaande soort is bekend van natte..


Lees verder 5 juni 2013   11 jaar oud
Zwartblauwe rapunzel

Het voortbestaan van de Zwartblauwe rapunzel in Noord-Brabant wordt ernstig bedreigd. Zonder actieve maatregelen is deze fraaie soort binnen afzienbare tijd uit het Brabantse landschap verdwenen. Om dit te voorkomen is een..


Lees verder 5 juni 2013   11 jaar oud
eenmalig gebruik Heidehommel (Bombus humilis), naturalis

Verlies van soortenrijkdom van wilde bestuivers en planten gaat de laatste twintig jaar langzamer in Noordwest-Europa. Soms is er zelfs sprake van herstel. Dit maken onderzoekers van Naturalis Biodiversity Center, Leiden samen met..


Lees verder 22 mei 2013   11 jaar oud

Archief