Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 344 van 367 - 3665 Resultaten

Zwarte specht

Beukenhout is beenhard. Een spechtensnavel is wel oerdegelijk gereedschap, maar toch… Hoe slagen ze er toch in van daar een nest in uit te hakken? Het hout van een gezonde Beuk is zelfs voor een spechtenbeitel te hard. Maar Duits..


Lees verder 3 april 2013   12 jaar oud
Passer domesticus. Huismus, mannetje

De insecticiden die verantwoordelijk worden gehouden voor de bijensterfte blijken ook sterfte bij vogels te veroorzaken. In ons land wordt op grote schaal gebruik gemaakt van dit gif. Heel jammer dat een voorstel van de Europese..


Lees verder 31 maart 2013   12 jaar oud
Rozetmos

Bijna de helft van alle in ons land gevonden mossen zijn in hun voorkomen bedreigd. Dat blijkt uit het Basisrapport met voorstel voor de Rode Lijst Mossen, dat is opgesteld door de BLWG in opdracht van het ministerie van..


Lees verder 31 maart 2013   12 jaar oud
Fritillaria meleagris. Kievitsbloem

Vandaag verscheen een nieuwe Rode Lijst van de wilde planten in Nederland. Ten opzichte van de vorige Rode Lijst uit 2000 gaat het iets beter met deze groep soorten. De lijst is in tien jaar twintig soorten (twee procent) korter..


Lees verder 31 maart 2013   12 jaar oud
Grote Vos

In de eerste week van maart werd in het Kempen~Broek een grote vos gezien. De grote vos is een zeldzame vlinder in Nederland. Met deze ontdekking blijkt opnieuw dat het Kempen~Broek een bijzonder gebied is. Vorig jaar werd in het..


Lees verder 24 maart 2013   12 jaar oud
Eenmalig gebruik, aardhommel

Als we onze landbouwgronden inrichten met veel verschillende soorten gewassen, stijgen de aantallen wilde bijen in die gebieden. Dit schrijft een internationaal team onderzoekers in Ecology Letters van 13 maart...


Lees verder 19 maart 2013   12 jaar oud
Koudwater koraal, Lophelia pertusa,Publiek Domein, National Oceanic and Atmospheric Administration

De relatie tussen een koudwater koraal en een worm is voor beide partners voordelig, concludeert Christina Mueller van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in haar artikel in het tijdschrift PLOS ONE..


Lees verder 18 maart 2013   12 jaar oud
Zwarte hooglanders tussen de pinksterbloemen in Wolfhaag.

Herstel en behoud van biodiversiteit is het belangrijkste doel van natuurbeheerders. Onder de huidige milieudruk is dit geen makkelijke opgave. De hoeveelheid kennis en ervaring over hoe dit doel te bereiken, blijft gelukkig..


Lees verder 7 maart 2013   12 jaar oud
Plagiostomum vittatum op Slanke ringsprietslak, Oosterschelde juni 2012

Gedurende de winterperiode verkeren veel sportduikers, voor wat hun sport betreft, in een soort winterslaap. Dat is dan een mooie tijd om het archief van de onderwaterfoto’s van het vorige duikseizoen eens goed te bekijken. Soms..


Lees verder 3 maart 2013   12 jaar oud

Het is een bijzondere spoorlijn tussen Kerkrade en Schin op Geul. Je ziet er de spectaculaire koninginnenpage, maar ook orchideeën, sprinkhanen, bijen en bijzondere hooiwagens. Het is daarnaast een van de weinige vliegplaatsen van..


Lees verder 25 februari 2013   12 jaar oud

Archief