Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 109 van 211 - 2110 Resultaten

gefaseerd maaien - primair

Op veel plekken ziet men de grote potentie van bermen en groenstroken voor de onder druk staande biodiversiteit. Er is steeds meer aandacht voor een natuurvriendelijk beheer ervan. Soms wordt wel gezegd dat gestopt moet worden met..


Lees verder 31 januari 2022   3 jaar oud
Gestrande potvis

Rederij MSC heeft als eerste rederij besloten haar schepen aan de westkust van Griekenland een andere route te laten varen om het risico op botsingen met bedreigde potvissen in de Middellandse Zee te verkleinen. Dit is het..


Lees verder 29 januari 2022   3 jaar oud
Grote Modderkruiper

De grote modderkruiper is zeldzaam in Nederland. Dat komt door sterke afname van geschikt habitat als gevolg van menselijk ingrijpen in het watersysteem. De soort mist de ‘plas-dras’ of dichte vegetatiezones die belangrijk zijn..


Lees verder 27 januari 2022   3 jaar oud

Door vissen te vangen rondom natuurlijke en kunstmatige schelpdierbanken hoopt onderzoeker Maryann Watson te ontdekken of deze elementen waardevol zijn voor vis. Ze heeft daarvoor ook nog een andere, bijzondere methode:..


Lees verder 26 januari 2022   3 jaar oud
Marker Wadden 2018

Nu de eerste vijf eilanden van de Marker Wadden zijn ontwikkeld, kunnen wetenschappers de tussenstand opmaken. Zijn er in dit nieuwste stukje Nederlandse natuur inderdaad zoveel - en zoveel verschillende soorten - planten, vogels..


Lees verder 26 januari 2022   3 jaar oud
Het Oostervoortsche Diep

In het beekdal van het Drentse Oostervoortsche Diep zijn de afgelopen tien jaar verschillende methoden onderzocht om de hoeveelheid fosfor in de bodem te verminderen. Als er teveel fosfor in de bodem zit, is het namelijk lastig om..


Lees verder 25 januari 2022   3 jaar oud

Europa zet grote stappen om natuur te beschermen: een nieuwe wet moet de Europese markt vrijwaren van producten gelinkt aan ontbossing. Overheden – waaronder de Nederlandse – en het Europees Parlement staan op het punt de wet te..


Lees verder 21 januari 2022   3 jaar oud
Klokjesdikpoot

Deze winter organiseert EIS Kenniscentrum Insecten drie gratis online thema-avonden, in samenwerking met IVN Natuureducatie. Op deze avonden komen diverse aspecten van insectenonderzoek aan bod: projecten van EIS, het tellen van..


Lees verder 20 januari 2022   3 jaar oud
Ellen Weerman

Sinds 1 januari is Ellen Weerman lector ‘Klimaatrobuuste Landschappen: verbinden van landbouw en natuur’ bij het NIOO en HAS Hogeschool. Het gezamenlijke lectoraat richt zich op de vraag hoe alternatieve vormen van landbouw kunnen..


Lees verder 19 januari 2022   3 jaar oud
Hout in het bos

In de winter, buiten het broedseizoen, vinden er veel zaagwerkzaamheden plaats in het bos. Meestal gaat het om dunning, om de variatie en biodiversiteit in een bos te vergroten. Of om het verwijderen van takken of dode bomen langs..


Lees verder 18 januari 2022   3 jaar oud

Archief