Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 12 van 218 - 2171 Resultaten

Vogels bij zuiveringsinstallatie (eenmalig exclusief WUR)

Door klimaatverandering en menselijke activiteiten verdwijnen wetlands wereldwijd in rap tempo. Kunnen waterzuiveringsinstallaties een oplossing bieden voor vogels die afhankelijk zijn van deze natte gebieden? Nieuw onderzoek in..


Lees verder 31 maart 2025   3 mnd oud

Vanaf 31 maart start Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland met een nieuwe podcast: 'Schubben & Slijm'. In deze tweewekelijkse podcast vraagt presentator Maarten Bruns gasten de schubben van het lijf over onze prachtige..


Lees verder 31 maart 2025   3 mnd oud
Boom planten

Werk jij aan biodiversiteitsherstel? Zet jouw project op de kaart van Samen voor Biodiversiteit en maak het zichtbaar! Zo inspireer je anderen, stimuleer je samenwerking en help je biodiversiteit vooruit. Van buurtinitiatief tot..


Lees verder 28 maart 2025   3 mnd oud

De gewone grootoorvleermuis is een bijzonder geval binnen de vleermuissoorten. Het beschermde dier ziet er vriendelijk uit, is zeer moeilijk waar te nemen en heeft een kleine leefomgeving. Ruimtelijke activiteiten kunnen..


Lees verder 27 maart 2025   3 mnd oud
Still uit de video

De gewone pad wordt steeds minder gewoon – het aantal padden in Nederland is de afgelopen vijftien jaar met ruim 55 procent afgenomen. De kwaliteit van hun leefgebied gaat achteruit en de populaties raken versnipperd. Jaarlijks..


Lees verder 26 maart 2025   3 mnd oud
Staatsbosbeheer heeft het afgelopen plantseizoen voor 250 hectare nieuw bos gezorgd.

Met het aanbreken van het broedseizoen is er weer een einde gekomen aan het planten van nieuw bos. Tiemen Brouwer, landelijk coördinator nieuw bos, noemt het afgelopen plantseizoen succesvol. “De weersomstandigheden waren perfect...


Lees verder 26 maart 2025   3 mnd oud
Kievit met jong

Het huidige Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) draagt lokaal bij aan biodiversiteit, maar is in de huidige vorm niet voldoende om de brede afname van boerenlandvogels en andere soorten te stoppen. Dat blijkt uit de..


Lees verder 25 maart 2025   3 mnd oud
veldwerk in de Liesselse Peel

Om hoogveen weer tot leven te wekken, is kennis over het restveen en de veenbasis van aangetaste hoogvenen noodzakelijk om gebieden effectief te kunnen vernatten. Staatsbosbeheer en Stichting Bargerveen voeren hiervoor metersdiepe..


Lees verder 25 maart 2025   3 mnd oud
Dannemeer

Medio jaren zeventig van de vorige eeuw was de veldleeuwerik een van de talrijkste broedvogels van Nederland. De meeste veldleeuweriken broedden destijds in grasland, waaruit ze door frequent maaien grotendeels verdwenen zijn...


Lees verder 25 maart 2025   3 mnd oud
Veluwe - Leemputten

Er zijn maar een paar plekken op de Veluwe waar het soortenrijke ‘blauwgrasland’ voorkomt. Natuurgebied De Leemputten Staverden en het aangrenzende Verbrande Bos herbergen zeldzame en bedreigde planten en paddenstoelen. Helaas..


Lees verder 25 maart 2025   3 mnd oud

Archief