Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 16 van 218 - 2171 Resultaten

Na een lange periode van plannen maken, zijn nu de werkzaamheden voor de uitbreiding van het rietmoeras van de Ooijse Graaf van start gegaan. Er wordt druk gegraven tegenover de Thornse molen om een perceel op de juiste hoogte te..


Lees verder 24 februari 2025   4 mnd oud
geklepelde oever - primair

Van de drie bekende maaimethoden brengt het gebruik van de klepelmaaier de meeste schade toe aan biodiversiteit. Dat blijkt uit een nieuwe literatuurstudie die De Vlinderstichting uitvoerde voor de Unie van Waterschappen. In de..


Lees verder 24 februari 2025   4 mnd oud
Wolf op de Veluwe

Om te voorkomen dat er te veel herten, reeën en zwijnen op de Veluwe leven, is het nodig om er ieder jaar een aantal af te schieten. Omdat de zo’n tachtig tot honderd wolven op de Veluwe uiteraard ook invloed hebben op de..


Lees verder 21 februari 2025   4 mnd oud

Onderzoekers van Wageningen Environmental Research (WENR) hebben onlangs een update opgeleverd van de Bodemkaart, de Geomorfologische Kaart en het Grondwaterspiegeldieptemodel van Nederland, met nieuwe informatie voor het..


Lees verder 20 februari 2025   4 mnd oud
Lisette de Senerpont Domis en Ellen van Donk

Nederland is een delta, een land dat bestaat bij de gratie van water. Toch kwam er pas in 1957 een professionele ecologische onderzoeksinstelling voor zoet water: het Hydrobiologisch Instituut, een voorloper van het NIOO-KNAW. De..


Lees verder 19 februari 2025   4 mnd oud
Een natuurinclusieve berm in Overijssel

Op donderdag 30 januari zat de amfitheaterzaal in werkcafé Kleurrijk in Nijverdal vol met zo’n 25 gemeenteambtenaren. Het onderwerp: bermen als landschaps- en biodiversiteitsversterker. Sommige deelnemers zitten op de maaimachine,..


Lees verder 18 februari 2025   4 mnd oud
Kruidenrijk grasland met vlinders - primair

Veel van de graslandvlinders in ons land zijn gebonden aan kruidenrijk, soortenrijk grasland met veel bloeiende planten. Dat soort graslanden vinden we nog in natuurgebieden en in sommige bermen. In de intensief agrarisch..


Lees verder 17 februari 2025   5 mnd oud
Scholeksters en koe in een weiland

Boeren spelen een cruciale rol in het behoud en de verbetering van het Nederlandse cultuurlandschap. Met natuurinclusieve landbouw, onder andere via het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb), dragen zij bij aan een..


Lees verder 17 februari 2025   5 mnd oud
Visserij met een broedzegen in de nevengeul van Hurwenen

Gevarieerde en verbonden uiterwaarden zijn cruciaal voor vispopulaties en biodiversiteit. Onderzoekers analyseerden het habitatgebruik van jonge vissen in de Beneden-Rijn door 1,4 miljoen larven en jonge vissen te vangen in..


Lees verder 17 februari 2025   5 mnd oud
De eerste glasaal van 2025

Valentijnsdag is niet alleen voor de mens een dag om de liefde te vieren. Ook de paling (aal) leeft dan op een roze wolk, want rond die datum paaien ze in de Sargassozee. Gisteravond werd de eerste glasaal van 2025 geteld bij..


Lees verder 14 februari 2025   5 mnd oud

Archief