Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 44 van 218 - 2173 Resultaten

Betere gebiedsbescherming voor boerenlandvogels is hard nodig, concludeert Vogelbescherming Nederland op basis van het gisteren gepubliceerde rapport van Sovon Vogelonderzoek in opdracht van het Ministerie van Landbouw, Natuur en..


Lees verder 13 april 2024   1 jaar oud

Uit onderzoek blijkt dat in FSC-gecertificeerde bossen 2,7 keer meer grote bedreigde zoogdieren leven dan in bossen zonder certificering. Joeri Zwerts van de Universiteit Utrecht kwam tot deze conclusie na onderzoek uitgevoerd op..


Lees verder 12 april 2024   1 jaar oud
Oostelijke ringslang (Natrix natrix persa)

In Nederland is de ringslang (Natrix helvetica) inheems. Op enkele locaties in Nederland is de oostelijke ringslang (Natrix natrix) echter geïntroduceerd, waaronder in Zuid-Limburg. De exotische oostelijke ringslang handhaaft zich..


Lees verder 12 april 2024   1 jaar oud

Het is de hoogste tijd voor bosbeheerders om na te denken over hoe om te gaan met klimaatverandering. Klimaatverandering en andere veranderingen in ons milieu zorgen ervoor dat de bosgroeiplaats blijvend verandert met een..


Lees verder 11 april 2024   1 jaar oud
Een kamsalamander wordt onderzocht op ziekteverschijnselen.

Amfibieën nemen wereldwijd af door verschillende ziektes, waarbij schimmels een grote rol spelen. Door onderzoek leren we steeds meer over de complexe interacties tussen de vaak invasieve schimmels, de amfibieën en hun omgeving...


Lees verder 10 april 2024   1 jaar oud
Morphotypes of Tubastraea on the platform's submerged sections, March 2017.

Koraalecosystemen zijn kwetsbaar voor invasieve soorten, waardoor ze uit balans gebracht kunnen worden. Zulke soorten worden onbedoeld getransporteerd, zoals blijkt uit onderzoek op een halfafzinkbaar platform dat afgemeerd lag..


Lees verder 9 april 2024   1 jaar oud

In 2021 erfde Judith Schrijvers de landbouwgrond in Ulicoten van haar oma Martha. Ze wilde het in de familie houden én er actief ‘iets’ mee doen. Geïnspireerd door de buren koos ze voor een duurzame integratie van landbouw en..


Lees verder 8 april 2024   1 jaar oud
Blauwe metselbij (Osmia caerulescens)

In Nederland komen 360 bijensoorten voor. Ze zijn onmisbaar voor de bestuiving van onze eetbare gewassen en wilde planten. Toch is ruim de helft van deze bijensoorten bedreigd. Wat kun je doen om een bijdrage te leveren aan hun..


Lees verder 6 april 2024   1 jaar oud
Strand Terschelling

Lekker naar het strand en genieten van de zon en de zee. Voor velen is dit een belangrijke manier om te ontspannen als het warm is. Maar de Nederlandse stranden worden steeds drukker. Dit betekent dat het niet alleen moeilijk is..


Lees verder 6 april 2024   1 jaar oud
Noordse sterns met kuikens tussen oude bakstenen en puin op Rottumerplaat. Op dit eiland liggen in totaal negen puindammen, ooit aangelegd als bescherming tegen erosie. De combinatie van een geïsoleerd eiland in de Waddenzee met veel voedsel en kale habitats om te broeden, en nauwelijks grondpredatoren is ideaal voor de noordse stern. Tussen de stenen kunnen de kuikens schuilen tijdens slecht weer. Op Rottumerplaat broeden vele tientallen paren noordse sterns, soms met uitschieters van boven de honderd paar. Het vormt daarmee een belangrijk bolwerk in Nederland

De brochure 'Kustbroedvogels in Nederland' geeft natuurbeheerders en beleidsmakers een overzicht van en praktische handvatten voor de meest effectieve en duurzame maatregelen om broedhabitats voor kustbroedvogels te optimaliseren...


Lees verder 1 april 2024   1 jaar oud

Archief