Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 48 van 218 - 2173 Resultaten

Een groot deel van de typische kustbroedvogels doet het slecht. De kluut is sinds de jaren negentig van de vorige eeuw landelijk in aantal meer dan gehalveerd. Naast verruiging van het open landschap is predatie een belangrijk..


Lees verder 27 februari 2024   1 jaar oud
Japanse duizendknoop

In bermen lijkt het de goede kant op te gaan met de ecosysteemaanpak van de Japanse duizendknoop. Sinds 2021 volgt Janneke van der Loop in het LIFE Resilias-project de effecten van deze aanpak. Het project van Stichting Bargerveen..


Lees verder 27 februari 2024   1 jaar oud
Mannetje zwarte sachembij in Kwintelooijen

De zeer zeldzame zwarte sachembij leeft in Nederland alleen in natuur- en recreatiegebied Kwintelooijen te Rhenen (Utrecht) en in enkele gebieden in Limburg en Noord-Brabant. De populatie in het zuiden lijkt het goed vol te..


Lees verder 26 februari 2024   1 jaar oud

Het Kempen~Broek ligt in het grensgebied van de provincies Limburg en Noord-Brabant, en strekt zich uit over Vlaanderen. In het gebied liggen unieke, vaak natte natuurgebieden waarin bijzondere dieren leven, zoals de boomkikker en..


Lees verder 25 februari 2024   1 jaar oud
Giant barrel sponge (Xestospongia mute)

Het koraal van Sint Eustatius is tegenwoordig gereduceerd tot slechts een fractie van de ooit bloeiende koraalriffen. De bedekking door hard koraal teruggelopen van 25 procent in 1999 tot minder dan 2,5 procent in 2021. Daarom..


Lees verder 24 februari 2024   1 jaar oud
De adviezen laten zien hoe je via natuurlijk bermbeheer meer biodiversiteit in de berm kunt creëren en behouden, zoals hier langs een spoorweg van ProRail.

Hoe kom je tot een biodiverse berm? Hoe behoud je die? En wat zijn de voordelen van een natuurlijk bermbeheer? Dat heeft een onderzoeksteam van Naturalis uitgezocht voor opdrachtgevers ProRail en HOCHTIEF PPP Solutions...


Lees verder 23 februari 2024   1 jaar oud
Grutto's

Grutto, veldleeuwerik en torenvalk: zomaar drie karakteristieke vogelsoorten van het Nederlandse landschap. Met het concept Basiskwaliteit Natuur brengt Vogelbescherming in kaart hoe de situatie van deze en andere kwetsbare vogels..


Lees verder 20 februari 2024   1 jaar oud
De karkó schelp (Aliger gigas) lead

Van april tot en met december 2023 werden honderd gekweekte jonge karkó-schelpen in de zee bij Curaçao uitgezet met als doel om de natuurlijke populatie van karkó’s te versterken. In het pilotproject ‘Conquer the Future’ blikt..


Lees verder 16 februari 2024   1 jaar oud
Kamsalamander

Sinds eind januari is het erg warm voor de tijd van het jaar. Amfibieën ontwaken daardoor eerder uit hun winterrust. Op veel plaatsen zijn al trekkende padden, kikkers en salamanders waargenomen. Afgelopen weekend zijn er eitjes..


Lees verder 15 februari 2024   1 jaar oud
Milou Arts diving on the less degraded reef on the neighbouring atoll Tikehau, French Polynesia

Koraal dat wordt blootgesteld aan hogere temperaturen laat meer en ander organisch materiaal los in het zeewater. Het koraal voedt daarmee ongewenste bacteriën. Dat blijkt uit promotieonderzoek van marien biologe Milou Arts van..


Lees verder 13 februari 2024   1 jaar oud

Archief