Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 61 van 211 - 2106 Resultaten

De Spaanse ruiter is een van de kenmerkende planten van blauwgrasland. En die is onder meer populair bij hommels.

Van het ooit vele in Nederland aanwezige blauwgrasland is nog maar een heel klein deel over. En ook dat staat onder druk. Staatsbosbeheer gaat aan de slag om het blauwgrasland in de Schraallanden langs De Meije, bij Woerden, een..


Lees verder 12 juli 2023   1 jaar oud
duinen van Schoorl

Langzaam durven steeds meer duinbeheerders de vastgelegde duinen weer wat dynamischer te maken. Een spannend proces. Geleerde lessen zijn nu samengevat in een handleiding die beheerders kan helpen meer ruimte te geven aan..


Lees verder 11 juli 2023   1 jaar oud
Sloot in agrarisch landschap, Alblasserwaard

De Nederlandse natuur staat onder druk en haar kwaliteit vermindert, ook in de stad en agrarisch gebied. Daardoor nemen steeds meer soorten in aantal af en verdwijnen er soorten. Voor het veenweidegebied in de Alblasserwaard en de..


Lees verder 9 juli 2023   1 jaar oud
Snoekbaars

Onder de waterspiegel gaat een verborgen wereld schuil. Een wereld met eigen kleuren, bijzondere soorten, zorgzame ouders, gigantische rovers en kleine wereldreizigers. 'Ode aan de zoetwatervis' is onderdeel van een serie films..


Lees verder 8 juli 2023   1 jaar oud

Het Ulvenhoutse Bos is één van de oudste bossen in Nederland en een uniek beschermd natuurgebied. In Brabant zien we vooral dennenbossen, maar het Ulvenhoutse Bos wordt gekenmerkt door vochtig loofbos dat op leem groeit. Om dit..


Lees verder 7 juli 2023   1 jaar oud
De superpomp van gemaal IJmuiden

In IJmuiden ligt het grootste en dodelijkste gemaal van Europa. Jaarlijks sterven hier meer dan tienduizend volgroeide palingen op weg naar zee. In april jl. trok RAVON, samen met Good Fish, Sportvisserij Nederland, Stichting tot..


Lees verder 7 juli 2023   1 jaar oud
Hoogveenlandschap in de Belgische Hoge Venen

Hoogvenen zijn geen ongerepte wildernis, maar op verschillende manieren gebruikt in het verleden. De sporen hiervan in het huidige landschap kunnen mogelijk helpen bij het halen van natuurhersteldoelen. Tot die conclusie komt..


Lees verder 5 juli 2023   1 jaar oud
eikenprocessierups

De zomer is begonnen, en het is dus ook hoogseizoen voor de overlast veroorzakende eikenprocessierups. Goed nieuws: het aantal eikenprocessierupsen is landelijk afgenomen. Daarom heeft de provincie Utrecht ervoor gekozen de rupsen..


Lees verder 5 juli 2023   1 jaar oud
Natuurontwikkelingsgebied Leemskuilen in Het Groene Woud

De Brabantse leembossen behoren tot de soortenrijkste bossen van Nederland. In het rijke Brabantse land, in Het Groene Woud, vormen mensen sinds vele duizenden jaren de omgeving naar hun hand. Maar sommige delen bleken te nat om..


Lees verder 2 juli 2023   1 jaar oud
De bruine eikenpage komt slechts op een paar plekken in Nederland voor, waaronder in het duinbos van boswachterij Noordwijk.

Boswachterij Noordwijk is de enige plek in Zuid-Holland waar hij voorkomt: de bruine eikenpage. Sinds 2017 is hij hier weer gesignaleerd. “Een kroon op ons werk”, stelt Staatsbosbeheer-boswachter Joël Haasnoot. De afgelopen..


Lees verder 1 juli 2023   1 jaar oud

Archief