Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 78 van 211 - 2107 Resultaten

In 2022 zijn er zes gezamenlijke wetenschappelijke expedities gehouden in het kader van het onderzoeksprogramma Ti Whale An Nou. Dat betekent 'Onze eigen kleine walvissen' in een mix van Engels- en Frans-Carïbisch Creools. Binnen..


Lees verder 4 januari 2023   2 jaar oud
Wisentkudde loopt door een duinmeer bij zonsondergang.

Een mijlpaal voor de wisent in de Nederlandse natuur: het grootste landzoogdier van Europa heeft hier nu vijftien jaar een thuis. In 2007 werden de eerste drie wisenten uit Polen uitgezet in het Kraansvlak binnen Nationaal Park..


Lees verder 30 december 2022   2 jaar oud
Galloway

Het vele vee in het land is een van de oorzaken van het stikstofprobleem. De natuur lijdt onder een te grote stikstoofuitstoot. Toch staan er in natuurgebieden ook vaak grazers. Is dat dan niet schadelijk voor de natuur? ..


Lees verder 28 december 2022   2 jaar oud

De Mongoolse saiga-antilope is een ernstig bedreigde diersoort, die alleen in Mongolië voorkomt. Elk jaar nemen natuurbeschermers van het Saiga Netwerk van bezorgde burgers en WWF-Mongolië de immense taak op zich om de Mongoolse..


Lees verder 28 december 2022   2 jaar oud

De negatieve effecten van stikstof op de natuur van de Veluwe spelen zeer waarschijnlijk ook op de Utrechtse Heuvelrug. Dat blijkt uit onderzoek dat het Utrechts Landschap heeft laten uitvoeren door OBN Natuurkennis...


Lees verder 27 december 2022   2 jaar oud
Glasaal

Begin dit jaar trotseerden honderden vrijwilligers weer en wind om voor de derde keer in de geschiedenis langs de hele Nederlandse kustlijn intrekkende glasaaltjes te tellen – jonge palingen die vanaf zee onze wateren binnen..


Lees verder 23 december 2022   2 jaar oud

Op de VN-Biodiversiteitsconferentie in Montreal is een historisch akkoord bereikt om het verlies van biodiversiteit een halt toe te roepen en om te buigen in herstel. In 2030 moet de neergaande lijn zijn gestopt en dertig procent..


Lees verder 23 december 2022   2 jaar oud
grote parelmoervlinder - primair

De grote parelmoervlinder is in Nederland een ernstig bedreigde dagvlinder. De provincie Noord-Holland herbergt op Texel één van de drie overgebleven Nederlandse populaties. De laatste 10 jaar is de soort sterk in aantal..


Lees verder 22 december 2022   2 jaar oud
Mannetje gewone langhoornbij

Vier bedreigde bijensoorten stonden afgelopen twee jaar centraal in een project op Texel: de gewone langhoornbij, de Texelse zandbij, de ijszijdebij en de moshommel. Onverwacht (maar zeer welkom) kwam daar een vijfde soort bij: de..


Lees verder 15 december 2022   2 jaar oud
Grebbelinie

De Grebbelinie is in de provincie Utrecht een belangrijke ecologische verbindingszone en leefgebied voor dieren en planten. Deze maand start de provincie met het herstellen van de natuur tussen Leusden en Veenendaal en ten noorden..


Lees verder 14 december 2022   2 jaar oud

Archief