Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 9 van 218 - 2172 Resultaten

Lange tijd leek vergrassing van droge heide vooral plaats te vinden met bochtige smele. Maar vanaf de jaren negentig blijkt pijpenstrootje zich uit te breiden en zijn in het heidelandschap grassteppes met pijpenstrootje meer regel..


Lees verder 26 april 2025   2 mnd oud
Behangersbij

Wegens groot succes gaat de waardplantenactie weer van start! Groene Lopers Overijssel en het programma Natuur voor Elkaar van de provincie Overijssel helpen Overijsselaars met het planten van inheemse, onbespoten waardplanten...


Lees verder 26 april 2025   2 mnd oud
Vangsten van rode Amerikaanse rivierkreeften

Uitheemse rivierkreeften vormen een groeiend probleem in Nederlandse wateren. Kunnen inheemse predatoren helpen de jonge kreeftjes te bestrijden? In laagveenmoerassen zoeken onderzoekers van Bureau Natuurbalans en Stichting..


Lees verder 25 april 2025   2 mnd oud
Still uit de video

Vorige maand bracht RAVON (Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) een kort filmpje uit waarin een pad te zien is die, nadat hij in een straatput is gevallen, er op eigen kracht weer uit weet te klimmen. Het filmpje –..


Lees verder 25 april 2025   2 mnd oud
Anne van Leeuwen en Jaap Hülsmann, mede-eigenaren van het familielandgoed, bij recent aangeplante bomen. De kokers beschermen tegen wildvraat.

Aan de rand van de Veluwe ligt een familielandgoed met een flink bos, dat vroeger dienst deed als productiebos voor de houthandel. Tegenwoordig is het een duurzaam beheerd natuurbos met daarnaast weides, lanen en wat huizen binnen..


Lees verder 22 april 2025   2 mnd oud
Zwarte sachembij vrouwtje bij hondsdraf, een van de stuifmeelplanten.

Veel soorten wilde bijen zijn 'oligolectisch', ze halen hun stuifmeel van één specifieke plant. Van de zwarte sachembij werd gedacht dat ze bijna uitsluitend hondsdraf bezocht voor haar stuifmeelvoorraad. Nieuw onderzoek naar het..


Lees verder 21 april 2025   2 mnd oud

Twintig kilometer drainagebuis is opgediept uit de hellingen van het Limburgse heuvelland. Een kleine 120 hectare grasland is door ARK Rewilding Nederland onderzocht op achtergebleven ontwateringsbuizen. De gevonden pijpjes van..


Lees verder 19 april 2025   2 mnd oud
Nat broekbos waarin gele lissen groeien en de stammen van de wilgen zo vochtig zijn dat er mossen en eikvarens op groeien.

Een bos waarin je nog kunt verdwalen. Zo omschrijft Staatsbosbeheer-ecoloog Marcel Horsthuis het Twentse broekbos Agelerbroek. Het is een moeilijk doordringbaar moerasbos. Met name door verdroging heeft dit zeldzame stukje..


Lees verder 18 april 2025   3 mnd oud
Natuurbrand

Natuurbranden raken het gevoel van veiligheid van omwonenden en er komen ook veel dieren die in de natuur leven om. Er kan schade ontstaan aan gebouwen, natuur, wegen of spoorwegen. Ook belangrijke voorzieningen, zoals..


Lees verder 16 april 2025   3 mnd oud

Landschapselementen zoals heggen, houtwallen, poelen en boomgaarden leveren een bijdrage aan biodiversiteit, waterbeheer en erfgoedbehoud. Daarmee zijn ze van waarde voor plant, dier en mens. Stichting Deltaplan..


Lees verder 16 april 2025   3 mnd oud

Archief