Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 9 van 211 - 2106 Resultaten

Ondanks de inspanningen om de natuur binnen Natura 2000-gebieden te beschermen, worden de instandhoudingsdoelstellingen er vaak nog niet gehaald. Een bredere blik die landgebruik en natuur beide een goede toekomst biedt is hard..


Lees verder 26 februari 2025   2 mnd oud
Bij op bloem

Bijen zijn onmisbaar voor voedselproductie en biodiversiteit, maar meer dan de helft van de soorten in Nederland wordt bedreigd of is al verdwenen. Het Deltaplan Biodiversiteitsherstel coördineert de aanleg van bijenlandschappen..


Lees verder 26 februari 2025   2 mnd oud

Met de start van het nieuwe broedvogelseizoen in zicht is een online lesmodule beschikbaar voor zowel beginnende als ervaren weidevogeltellers. Deze lesmodule biedt deelnemers de mogelijkheid om hun kennis over weidevogels op te..


Lees verder 26 februari 2025   2 mnd oud
Door kerven in de voorste duinen kan kalkrijk zand weer het duingebied inwaaien.

Wie regelmatig door de duinen loopt, is het misschien opgevallen: meer zandverstuivingen doordat duinen op steeds meer plekken weer bewegingsvrijheid krijgen. “Dat is goed voor de waterveiligheid en de biodiversiteit”, stelt..


Lees verder 26 februari 2025   2 mnd oud
Bomen planten landgoed Het Jagershuis Wehl

De winter is het seizoen voor het planten van bomen. Op landgoed Het Jagershuis bij Wehl gingen op Valentijnsdag, 14 februari, de laatste van maar liefst tienduizend boompjes de grond in. Met liefde geplant door..


Lees verder 25 februari 2025   2 mnd oud

Na een lange periode van plannen maken, zijn nu de werkzaamheden voor de uitbreiding van het rietmoeras van de Ooijse Graaf van start gegaan. Er wordt druk gegraven tegenover de Thornse molen om een perceel op de juiste hoogte te..


Lees verder 24 februari 2025   2 mnd oud
geklepelde oever - primair

Van de drie bekende maaimethoden brengt het gebruik van de klepelmaaier de meeste schade toe aan biodiversiteit. Dat blijkt uit een nieuwe literatuurstudie die De Vlinderstichting uitvoerde voor de Unie van Waterschappen. In de..


Lees verder 24 februari 2025   2 mnd oud
Wolf op de Veluwe

Om te voorkomen dat er te veel herten, reeën en zwijnen op de Veluwe leven, is het nodig om er ieder jaar een aantal af te schieten. Omdat de zo’n tachtig tot honderd wolven op de Veluwe uiteraard ook invloed hebben op de..


Lees verder 21 februari 2025   2 mnd oud

Onderzoekers van Wageningen Environmental Research (WENR) hebben onlangs een update opgeleverd van de Bodemkaart, de Geomorfologische Kaart en het Grondwaterspiegeldieptemodel van Nederland, met nieuwe informatie voor het..


Lees verder 20 februari 2025   2 mnd oud
Lisette de Senerpont Domis en Ellen van Donk

Nederland is een delta, een land dat bestaat bij de gratie van water. Toch kwam er pas in 1957 een professionele ecologische onderzoeksinstelling voor zoet water: het Hydrobiologisch Instituut, een voorloper van het NIOO-KNAW. De..


Lees verder 19 februari 2025   2 mnd oud

Archief