Natuurberichten

Dossier: Weersinvloeden

Het weer bepaalt in belangrijke mate wat er wanneer in de natuur gebeurt, welke dieren en planten je tegen kunt komen en in welke aantallen. De weersomstandigheden in de afgelopen maanden en dagen maar ook het weer vandaag, het weer morgen en het weer in de komende dagen bepaalt de groei, voortplanting en uiteindelijk de overlevingskans. Op Nature Today zijn een zeer groot aantal natuurberichten gepubliceerd waar het effect van weersinvloeden op de natuur aan bod komt. Hieronder het overzicht.

Pagina 62 van 63 - 627 Resultaten

atalanta buddleja - primair

De schaatsen kunnen toch nog uit het vet. Schaatsliefhebbers worden onrustig en proberen om gemaakte afspraken voor volgende week om te plannen. Er worden nachten met acht tot tien graden vorst voorspeld; naar verwachting kan er..


Lees verder 22 februari 2018   7 jaar oud

Klimaatverandering en de hiermee gepaard gaande toename van grillige weerspatronen heeft nadelige gevolgen voor (oude) bomen. De storm van 18 januari heeft behoorlijk huisgehouden in ons land. Het kan niet anders dan dat er langs..


Lees verder 21 februari 2018   7 jaar oud
Sneeuwklokjes in volle bloei Prof Oudpark, Ede op 17 februari 2018

De oudste bloeiwaarneming in de database van De Natuurkalender is die van een sneeuwklokje op 8 februari 1868 in Oostkapelle. Daarmee hebben we nu 150 jaar lang fenologische waarnemingen in ons land. Het sneeuwklokje bloeit..


Lees verder 18 februari 2018   7 jaar oud
Perental op stam - primair

De afgelopen weken zijn er regelmatig vlinders gezien, ondanks het koude weer. Op bomen en struiken kun je nu onder andere de perentak vinden, ook in de achtertuin. Behalve op bomen zijn de mannetjes ook bij lichtbronnen als..


Lees verder 15 februari 2018   7 jaar oud
Boommarter

De geboorte van jonge boommarters vindt doorgaans plaats tussen eind maart en begin mei. Uit onderzoek op onder andere de Veluwezoom is gebleken dat vooral de hoeveelheid voedsel bepaalt wanneer de jongen worden geboren. Door de..


Lees verder 15 februari 2018   7 jaar oud
Kleine watersalamander

Vanuit het hele land krijgen we bericht dat de salamanders vlak voor de vorst inviel al op weg waren naar hun voortplantingswateren zoals tuinvijvers. 's Avonds zijn ze goed te zien. Kijk eens met een zaklamp in de vijver of sloot..


Lees verder 14 februari 2018   7 jaar oud

Voor het CHIRP-project worden op Vlieland scholeksters uitgerust met GPS zenders. Dat levert veel waardevolle gegevens op. Bijvoorbeeld over wat er gebeurt als ze tijdens hun overwintering niet op de gebruikelijke plaatsen kunnen..


Lees verder 13 februari 2018   7 jaar oud
Koekoek

2017 was het jaar van de koekoek. In het hele land werden koekoek-excursies georganiseerd, tienduizenden mensen volgden de Beleef De Lente-webcam met een koekoeksjong en Sovon en Vogelbescherming gingen op zoek naar een verklaring..


Lees verder 13 februari 2018   7 jaar oud

Het Natura 2000 gebied Nieuwkoopse plassen en de Haeck is een belangrijk leefgebied voor diverse soorten die gebonden zijn aan laagveen, zoals de meervleermuis. De Zoogdiervereniging monitorde samen met vrijwilligers, in opdracht..


Lees verder 8 februari 2018   7 jaar oud
Bloei witte els Alnus incana door Paul Busselen.
http://www.plantaardigheden.nl/indexen/kulak/fotos_a.htm

Na de eerste elzenpollenpiek tijdens de kerstperiode staat een tweede elzenpollenperiode voor de deur, omdat de witte en zwarte elzen pollen aan de lucht af gaan geven. Voor mensen met een elzenpollenallergie dus weer tijd om hun..


Lees verder 3 februari 2018   7 jaar oud

Archief