Natuurberichten
Uitgever: Staatsbosbeheer
Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland; 273.000 hectare natuur die we beschermen, die je kunt beleven en die we samen met en voor anderen duurzaam benutten. Het zit in onze natuur.Pagina 1 van 20 - 192 Resultaten

Wageningen University & Research, Staatsbosbeheer en NatuurCollege organiseren jaarlijks de Birgit Elands Scriptieprijs voor de beste HBO- of WO-eindscriptie over de relatie tussen mens en natuur. De prijs beloont studenten die..

Meer blauwgrasland, heischraal grasland en heide. In Willinks Weust was die bijzondere natuur al aanwezig, maar is deze met herstelwerk uitgebreid. Met het in 2022 afgeronde werk kreeg dit Natura 2000-gebied in de Achterhoek een..

De wereldwijde afname van de biodiversiteit is een feit. Dat heeft niet alleen grote gevolgen voor de betrokken planten en dieren, maar ook voor de mens. Gevolgen voor onze voeding, gezondheid, ons klimaat, de lucht die we..

Alle bijen zijn goed voor de biodiversiteit. Toch? Niet altijd. Voor de bestuiving van alle verschillende bloemen zijn vooral veel soorten wilde bijen nodig. In de Biesbosch vormen de door imkers gehouden, vele miljoenen..

In de natuur van Nederlands grootste Waddeneiland zijn nog altijd de sporen zichtbaar van een turbulente periode: de Tweede Wereldoorlog. Edwin van Egmond, boswachter bij Staatsbosbeheer, laat er enkele zien. “Ook na tachtig jaar..

Een bos waarin je nog kunt verdwalen. Zo omschrijft Staatsbosbeheer-ecoloog Marcel Horsthuis het Twentse broekbos Agelerbroek. Het is een moeilijk doordringbaar moerasbos. Met name door verdroging heeft dit zeldzame stukje..

Kabbelende beekjes die in hoger gelegen gebieden ontspringen en met hun koele, heldere water voor bijzondere natuur zorgen; het komt niet zoveel voor in Nederland. “Daarom moeten we extra zuinig zijn op wat we hebben”, vertelt..

Met het aanbreken van het broedseizoen is er weer een einde gekomen aan het planten van nieuw bos. Tiemen Brouwer, landelijk coördinator nieuw bos, noemt het afgelopen plantseizoen succesvol. “De weersomstandigheden waren perfect...

Flap flap flap. “Hoor je dat”, fluistert Symen Deuzeman. Het is het zachte geklapper van een nachtzwaluw, de enige vogel die met zijn vleugels klapt om indruk te maken op zijn soortgenoten. Vanaf 15 maart is zo’n driehonderd..

Het is nog niet zo heel lang geleden dat je, als je door de duinen liep, hier en daar een konijn zag wegschieten. Nu zie je ze daar vrijwel nooit meer. Terwijl konijnen in de duinen uitstekende natuurbeheerders zijn. Ze houden de..