Natuurberichten
Uitgever: Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)
Het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) doet fundamenteel en strategisch ecologisch onderzoek. Met ruim 200 onderzoekers en studenten is het NIOO één van de grootste onderzoeksinstituten van de koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW).Pagina 1 van 22 - 214 Resultaten

Hoe minder intensief je de bodem bewerkt, des te beter kan de bodem functioneren. Denk aan minder vaak de grond omploegen of meer gras-klavermengsels gebruiken als afwisseling. Dit concludeert een onderzoeksteam geleid door het..

In 2025 staat de eendagsvlieg een heel jaar lang in de spotlights. Dit tot de verbeelding sprekende dier leeft veel langer dan gedacht, en vooral onder water. Grijp je kans, te beginnen in deze meivakantie, en help de..
Gulden sleutelbloem lijdt sterk onder de achteruitgang van insecten en de achteruitgang in kwaliteit van leefgebieden. Onderzoek op Europese schaal naar de zogeheten heterostylie van deze voorjaarsplant, laat zien dat deze..

Verlaag tijdelijk het waterpeil in het moeras, en je krijgt er een veerkrachtig, gezonder en biodiverser ecosysteem voor terug. Dat is het advies van ecoloog Kerstin Bouma en haar collega’s van het Nederlands Instituut voor..

Iedere zomer is het zover: de blauwalgen zijn er weer. Waarom zorgen ze voor overlast, wordt dat erger door klimaatverandering en wat kunnen we ertegen doen? Op dat soort vragen zoekt het Nederlands Instituut voor Ecologie de..

In 2024 scoorde de waterkwaliteit in Nederland gemiddeld een matige 6. Dat blijkt uit bijna 900 waarnemingen van burgerwetenschappers via ‘Waterdiertjes.nl’. De kokerjuffer, uitgeroepen tot waterdier van het jaar, werd..
Nederland is een delta, een land dat bestaat bij de gratie van water. Toch kwam er pas in 1957 een professionele ecologische onderzoeksinstelling voor zoet water: het Hydrobiologisch Instituut, een voorloper van het NIOO-KNAW. De..

Zo’n 7500 meren in West-Groenland zijn in korte tijd sterk veranderd. Van helderblauw naar bruin, van een goede naar een veel slechtere waterkwaliteit en van opslaan naar uitstoten van broeikasgassen. Deze zeer snelle verandering..

Nee, de naaktslak is niet de grote winnaar geworden van de Bodemdierendagen 2024. Bij de tiende editie van dit landelijke citizen science-onderzoek met als thema ‘10 voor de bodem!’ kwamen bijna drieduizend burgerwetenschappers..

Paardenbloemen uit de stad groeien beter in warme zomers en bloeien beter na zachte winters dan hun soortgenoten op het platteland. Dit blijkt uit onderzoek van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), dat..