Natuurberichten
Uitgever: Hortus botanicus Leiden
De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.Pagina 10 van 21 - 204 Resultaten

Veertig inheemse planten dongen dit voorjaar mee naar de titel ‘Nationale Bloem’. Het madeliefje won, maar de 39 anderen zijn stuk voor stuk ook planten met een verhaal. Ontdek welk zoet snoepgoed z'n naam aan heemst ontleent,..

'Inheemse planten' is in 2023 het thema van de samenwerkende botanische tuinen. Eén zo'n inheemse schoonheid is de echte koekoeksbloem. In het voorjaar kun je deze bloemen in dichte roze strepen op natte plekken in de weilanden..

Oei, bloeit-ie eigenlijk nog wel? Een speurtocht vanuit het autoraampje, traag in de file over een Zeeuwse provinciale weg, geeft uitsluitsel. De blauwpaarse trossen van vogelwikke steken onmiskenbaar boven het gras uit. Volgens..
Een lief roosje met een bijzondere naam. Raadselachtig dat deze snoes niet tot de top vijf van de verkiezing voor de nationale bloem wist door te dringen. Maak kennis met de egelantier in een van de Nederlandse botanische tuinen...

Beenbreek: het klinkt meer als een onvriendelijke bijnaam dan als de aanduiding voor een elegante dooiergele bloem, een zeldzaamheid in Nederland. Hoe is deze plant kandidaat geworden voor de verkiezing van de nationale bloem? En..

Spannend moment in de vijver van Botanische Tuin Arboretum Oudenbosch. Een kleine vis is, vermoedelijk op de vlucht, uit het water opgesprongen en per ongeluk beland op een waterlelieblad. Een toevallig passerend waterhoentje is..

De Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen zet in 2023 de inheemse planten in de schijnwerpers. Dat past geweldig goed bij de verkiezing van onze nationale bloem, die het afgelopen voorjaar plaatsvond. Uit de veertig..

Toen ik achttien was stond ik wel eens achter de bar in het lokale buurtcentrum. Ik weet nog goed dat ik een keer een vreemde blik kreeg van een klant. Er zat lippenstift op het glas en die was niet van hem, oeps. Ik tapte een..

De stoep naast een wat verlopen bedrijfspand is de ideale locatie om naar stoepplanten te speuren. In mijn woonplaats viel m'n oog op een wat afwijkende, ja wat... - melkdistel? dubbelkelk? Met hulp van Obstidentify kwam de naam..

'Een straat hoort pas echt bij de stad als daar kransmuur staat', citeert Ton Denters een niet nader genoemde florist in zijn Stadsflora van de Lage Landen. Het was een opmerking uit 2005, vijftien jaar na de eerste vondst van..