Natuurberichten

Pagina 1013 van 1701 - 17006 Resultaten

Dode hommels onder de lindebomen

Nu de lindebomen bloeien is het mogelijk dat er onder de bomen een groot aantal dode hommels. De massale sterfte is een jaarlijks terugkerend en eeuwenoud verschijnsel. De hommels komen om van de honger. De lindebomen waar sterfte..


Lees verder 12 juli 2016   8 jaar oud
grote weerschijnvlinder primair

Tot een jaar of twintig geleden was de grote weerschijnvlinder een zeldzame verschijning, die alleen in wat oude loofbossen in het Zuiden en Oosten van ons land werd gezien. De laatste tijd wordt deze schitterende en bijzondere..


Lees verder 12 juli 2016   8 jaar oud
Overstekende ree

Natuurmomenten onderzoekt welke dieren de natuurbrug over de N261 gebruiken. De Westloonse Wissel is sinds eind vorig jaar in gebruik en verbindt Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen en Huis ter Heide. Het is een omvangrijk..


Lees verder 11 juli 2016   8 jaar oud
Taiwanese rattenslang - eenmalig gebruik

Met de ontdekking van een nest met 6 eieren langs de spoorweg in Kuringen bij Hasselt (België) staat het onomstotelijk vast: de Taiwanese rattenslang plant zich voort vlak bij Nederland. Dankzij het opwarmende microklimaat langs..


Lees verder 11 juli 2016   8 jaar oud
Zeespriet-kroonslak

Nederland kan alweer een soort aan haar zeenaaktslakkenlijst toevoegen. Tijdens Expeditie Zuid 2016 van Stichting Duik de Noordzee Schoon werd de zeenaaktslak Doto pinnatifida aangetroffen op Nederlands grondgebied. Deze soort..


Lees verder 10 juli 2016   8 jaar oud

Heftige regenbuien, we zien ze steeds vaker. De afgelopen weken zijn we getuige van veel neerslag in sommige delen van het land. Ondergelopen straten, tunnels en akkers waren volop in het nieuws. Naar verwachting neemt de kans op..


Lees verder 10 juli 2016   8 jaar oud
crex crex, kwartelkoning

Voor kwartelkoningen en porseleinhoentjes is het voorjaar nog niet voorbij. Ze duiken nog steeds op nieuwe plekken op. Kwartelkoningen laten hun raspende roep in ruigtes en akkerbouwgebieden horen. Porseleinhoentjes slaan hun..


Lees verder 9 juli 2016   8 jaar oud
Klein fakkelgras

Klein fakkelgras (Rostraria cristata), een nieuwkomer in de Nederlandse flora, is bezig met een opmars in Nederland. Afgelopen juni ontdekte Peter Wetzels een zeer grote groeiplaats op de Javakade in Amsterdam...


Lees verder 8 juli 2016   8 jaar oud
Larve Brede geelgerande waterroofkever eet kokerjuffer

De Brede geelgerande waterroofkever is voor het tiende jaar op rij in Nederland waargenomen en het predicaat ‘uitgestorven’ kan worden geschrapt. Het is de grootste, strengst beschermde waterroofkever van Europa. Onderzoek toont..


Lees verder 8 juli 2016   8 jaar oud
eenmalig gebruik - Witgezoomde knuppelslak Eubranchus linensis, Oosterschelde, 2016. Op dit exemplaar zijn de oranje vlekken en de (onderbroken) witte rand rondom de voet duidelijk te zien

Nederland is een soort rijker dan gedacht. Het gaat om een zeenaaktslak die hier al veel langer is. De verwante Bleke knuppelslak wordt al jaren in de Zeeuwse Delta waargenomen, maar nu blijkt het bij een deel van die waarnemingen..


Lees verder 7 juli 2016   9 jaar oud

Archief