Natuurberichten

Pagina 1023 van 1684 - 16832 Resultaten

Hazelmuis VOOR EENMALIG GEBRUIK

Zaterdag 20 februari 2016 staken 20 vrijwilligers onder leiding van Staatsbosbeheer in Heijenrath de handen uit de mouwen om een stuk leefgebied voor de hazelmuis te herstellen. Achterstallig beheer zorgde ervoor dat de bosrand..


Lees verder 26 februari 2016   9 jaar oud
Phylloscopus collybita. Tjiftjaf

In december zijn weer wintervogels geteld voor het PTT-project van Sovon (het project van ‘het fietsrondje voor de wetenschap’). Inmiddels voerden waarnemers van 426 routes gegevens in. Uit hun tellingen blijkt dat we te maken..


Lees verder 26 februari 2016   9 jaar oud
Kievit

In het Meetnet Agrarische Soorten kunnen vrijwillige tellers een belangrijke bijdrage leveren aan de kennis over akkervogels. Kennis die hard nodig is om de ontwikkelingen van de biodiversiteit in akkerbouwgebieden te volgen...


Lees verder 25 februari 2016   9 jaar oud
wachtervlinder op stroop

Als de nachten niet te koud zijn kunnen al volop nachtvlinders worden gezien. Een aantal overwinterende uilen, zoals wachtervlinder en zwartvlekwinteruil, is dan actief en ook de ‘echte’ voorjaarsuilen zullen nu niet lang meer op..


Lees verder 25 februari 2016   9 jaar oud
Gewone padden op trek

Als alle amfibieën die door vrijwilligers in 2015 zijn overgezet achter elkaar worden gezet, dan zou er een file staan van bijna 19 kilometer. Dat is grofweg van Amsterdam tot aan Utrecht en een toename in filedruk van 2,5..


Lees verder 24 februari 2016   9 jaar oud
Krulhaarkelkzwammen

De door hun kleuren veel geprezen kelkzwammen hebben zich altijd al in een grote populariteit mogen verheugen. Ondanks de grote belangstelling is de kennis van de soorten bij de meeste bewonderaars matig tot slecht en voorbehouden..


Lees verder 24 februari 2016   9 jaar oud
Lepus europaeus. Haas

Alleen in oktober en november zijn hazen niet vruchtbaar, de rest van het jaar wel. Rond de kortste dag begint het nieuwe voortplantingsseizoen, waarvan de piek ligt tussen februari en mei. In deze periode worden vaak grote..


Lees verder 23 februari 2016   9 jaar oud
Limosa limosa. Grutto, vliegend

Onze nationale vogel is nog even niet hier. Een derde deel zit nog in Afrika, de meerderheid is al opgerukt naar Zuid-Europa. Genietend van een Portugees of Spaans zonnetje hun kostje op rijstvelden aan het zoeken...


Lees verder 23 februari 2016   9 jaar oud
Diersporengids Banner

Of je nu in de natuur wandelt of in je tuin kijkt, overal kun je sporen van dieren vinden. Je denkt misschien direct aan pootafdrukken, maar ook aan keutels, nesten, eieren, plukjes haar of afgekloven dennenappeltjes kun je zien..


Lees verder 22 februari 2016   9 jaar oud
argusvlinder primair

Al langere tijd is er commotie over plannen damherten te schieten in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Dierenbescherming en Partij voor de Dieren hebben zelfs een rechtszaak aangespannen tegen provincie Noord-Holland, die besloot..


Lees verder 22 februari 2016   9 jaar oud

Archief