Natuurberichten

Pagina 1025 van 1701 - 17003 Resultaten

Laagje pollen op auto

Door het warme, droge lenteweer vanaf 5 mei, kwamen eiken, beuken en dennenbomen tegelijk in bloei, en produceerden grote hoeveelheden pollen. Ook de berkenbomen deden nog flink mee. Het is tien jaar geleden dat het LUMC zo’n hoge..


Lees verder 14 mei 2016   9 jaar oud
Vuursalamander met bsal (Salamandra salamandra)

De vier dode Vuursalamanders die een wandelaar enkele weken geleden gevonden heeft in een bos bij Dinant blijken besmet met de agressieve schimmelziekte Batrachochytrium salamandrivorans (Bs). Dat blijkt uit lab-onderzoek van..


Lees verder 14 mei 2016   9 jaar oud
wormkruidbij

Werkt het opbrengen van maaisel als Eerste Hulp Bij Ontwikkeling van natuur op voormalige landbouwgronden ook voor ongewervelde fauna? En hoe snel zijn karakteristieke diersoorten in staat om deze plekken bereiken? Antwoord op..


Lees verder 13 mei 2016   9 jaar oud
Gele Kwikstaart in erwt

Verreweg het leukste, meest informatieve en lekkerst opgeschreven verhaal over Gele Kwikstaarten dat ooit in Nederland verscheen, staat in een vergeten rapport van de oude Provinciale Planologische Dienst (PPD) van Drenthe. Waar..


Lees verder 13 mei 2016   9 jaar oud
Aglais urticae. Kleine vos

In de eerste paar maanden van het jaar zijn ten opzichte van vorig jaar 45 procent minder vlinders doorgegeven en ten opzichte van 2014 zelfs 65 procent minder. Daarmee lijkt het scenario waar biologen het meest bang voor waren..


Lees verder 13 mei 2016   9 jaar oud
Alleen kanoeten met lange snavels kunnen bij de diep ingegraven schelpdieren in de tropische overwinteringsgebieden. Individuen met kortere snavels zijn gedwongen te leven van zeegraswortels

Kanoeten trekken heen en weer tussen hun zomerbroedgebied bij de Noordpool en hun overwinteringsgebied in de West-Afrikaanse tropen. Kuikens die momenteel worden geboren blijken kleiner te zijn dan voorheen, vermoedelijk omdat ze..


Lees verder 12 mei 2016   9 jaar oud
Grote vossenstaart in bloei

Het koude weer in april heeft de ontwikkeling van de grassen wat vertraagd maar afgelopen week was het zover. Het eerste graspollen werd in de lucht aangetroffen en door het mooie weer van de afgelopen week staan de grassen nu..


Lees verder 12 mei 2016   9 jaar oud
gefaseerd maaien primair

Wat was het mooi in dat bermpje! Al die hooibeestjes, kleine vuurvlinders en diverse wilde bijen! Op de pinksterbloemen waren vrouwtjes oranjetipje bezig eitjes af te zetten en er patrouilleerde ook een mannetje met zijn prachtige..


Lees verder 12 mei 2016   9 jaar oud
Woekerende Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) op een kapvlakte

De Amerikaanse vogelkers, een invasieve boomsoort die het milieu veel schade berokkent, wordt steeds dieper opgenomen in het Nederlandse ecosysteem. Onderzoekers van Naturalis publiceren deze week in PeerJ dat veel inheemse..


Lees verder 11 mei 2016   9 jaar oud
Zwerminktzwammen

De zeer algemene Zwerminktzwam is een grijsbruin inktzwammetje dat in grote groepen en opvallend dicht op elkaar op het rottende hout van uiteenlopende loofhoutsoorten voorkomt. De hierop gelijkende zeldzamere Dwergfranjehoed komt..


Lees verder 11 mei 2016   9 jaar oud

Archief