Natuurberichten

Pagina 1036 van 1683 - 16826 Resultaten

Chrysis equestris

In de zomer van 2015 werd een bijzonder fraai gekleurde goudwesp in het Weerterbos gevonden. Het duurde even voordat het diertje een naam kreeg, maar na overleg met goudwespenkenners bleek het te gaan om Chrysis equestris. Dit is..


Lees verder 14 december 2015   9 jaar oud
Hazelmuis

Een onderzoek naar het voorkomen van hazelmuizen in natuurgebieden van ARK Natuurontwikkeling in Zuid-Limburg is afgerond. In de jonge natuurgebieden en in de direct aangrenzende omgeving werden 52 hazelmuizen gevonden. Dit..


Lees verder 13 december 2015   9 jaar oud
Vipera berus. Adder

Het Jaar van de Adder loopt ten einde; een goed moment om te kijken hoe het nu met de adderpopulaties in Nederland gaat. Over de laatste 20 jaar is de adder stabiel, zoals blijkt uit de gegevens van het Meetnet Reptielen. De..


Lees verder 12 december 2015   9 jaar oud
Vliegenorchis

Begin november trof Mark Meijrink bladrozetten aan van de Vliegenorchis. Normaliter worden bladrozetten van deze zeldzame orchidee pas medio december boven de grond aangetroffen...


Lees verder 11 december 2015   9 jaar oud
Turdus pilaris. Kramsvogel

Het lijkt erop dat we in Nederland in de winter steeds minder vogels uit het hoge noorden van Europa zien. Dat geldt niet alleen voor watervogels, waarvoor dit fenomeen al bekend is, maar ook voor gewone soorten als kramsvogel en..


Lees verder 11 december 2015   9 jaar oud
Vanellus vanellus. Kievit met jongen

Het leefpatroon van planten en dieren verschuift steeds vaker als gevolg van klimaatverandering. Dat valt op te maken uit de indicatoren die het CBS beheert. Vooral de groei- en bloeiperiode van planten verschuift naar een eerder..


Lees verder 11 december 2015   9 jaar oud
Bijen met stuifmeel

De varroamijt samen met het bestrijdingsmiddel imidacloprid benadelen honingbijen bij hun zoektocht naar stuifmeel. Het bestrijdingsmiddel en de bijenparasiet verminderen het vliegvermogen van honingbijen, waardoor bijenvolken..


Lees verder 10 december 2015   9 jaar oud
Brede geelgerande waterroofkever

De Brede geelgerande waterroofkever is een van de grootste, zeldzaamste en best beschermde Europese waterkevers. Het is de ambassadeur van hoogveen- en heidevennen met een hoge natuurkwaliteit, en wordt in Nederland alleen nog in..


Lees verder 10 december 2015   9 jaar oud
sleedoornpage primair

Hoewel de sleedoornpage een verborgen leven leidt is het niet zo moeilijk om de soort in kaart te brengen. De hele winter zijn namelijk de witte eitjes van deze zeldzame soort aanwezig en als je wat ervaring hebt zijn ze prima te..


Lees verder 10 december 2015   9 jaar oud
Dennenslijmkoppen

De Dennenslijmkop is een paddenstoel die pas laat in het najaar tevoorschijn komt. Meestal komen de eerste exemplaren pas na de eerste nachtvorst tevoorschijn. Zo laat in het jaar wordt er nog maar weinig naar paddenstoelen..


Lees verder 9 december 2015   9 jaar oud

Archief