Natuurberichten

Pagina 1100 van 1699 - 16984 Resultaten

Alcedo atthis. IJsvogel

In 2014 maakte de kleine ijsvogel een reuzensprong voorwaarts. Van naar schatting rond 370 paren in 2013 schoten de aantallen omhoog. De eerste schatting voor 2014 op basis van broedvogeltellingen voor Sovon komt uit op grofweg..


Lees verder 10 april 2015   10 jaar oud

De Academies van Wetenschappen in de lidstaten van de EU concluderen in een gezamenlijk rapport aan de Europese Commissie dat er snel toenemend wetenschappelijk bewijs is dat neonicotinoïden belangrijke negatieve effecten hebben..


Lees verder 9 april 2015   10 jaar oud

Vergeleken met vorig jaar lopen de dagvlinders meer dan 3 weken achter. Dat is niet vreemd, want vlinders houden van zonnig en zacht weer en dat was de afgelopen weken schaars. Maar er komt verandering in...


Lees verder 9 april 2015   10 jaar oud
Door haar rode ‘kleurspoeling’ was het patroon van de rui bij Annie extra goed te zien

De grijze zeehonden zijn in de rui. Dat merk je niet alleen bij onze grijze zeehonden Bram, Annie en Fokje bij Ecomare, maar ook bij wilde zeehonden in de Waddenzee en de Noordzee. Tijdens het verharen liggen ze zo veel mogelijk..


Lees verder 9 april 2015   10 jaar oud
Grootsporige melkkorstzwam, Zwanenwater

Tot nu toe is het voorjaar kouder verlopen dan we gewend waren. Hierdoor komen de voorjaarssoorten wat later tevoorschijn. Ook bij paddenstoelen is dat merkbaar. Toch heeft een dergelijk voorjaar ook zijn voordelen. Door het gemis..


Lees verder 8 april 2015   10 jaar oud
Bleke schubwortel in het Epener Geuldal, 25 maart 2015 (foto: Theo Muusse)

Na 85 jaar is eind maart een wilde groeiplaats van de Bleke schubwortel gevonden in Nederland. Het plantje stond langs de Geul in Zuid-Limburg. Zo'n tien kilometer verder stroomopwaarts in België komt de soort ook voor, het lijkt..


Lees verder 8 april 2015   10 jaar oud
Canis lupus. Wolf

Begin maart van dit jaar was Nederland in de ban van een vermeende wolf van onbekende oorsprong, die enkele dagen door ons land liep. Nadat enkele aangevallen en soms doodgebeten schapen waren gevonden langs de route die het dier..


Lees verder 7 april 2015   10 jaar oud
Vrouwtje gewone smalboktor (Stictoleptura rubra)

Zoals elke winter zijn er bij EIS Kenniscentrum Insecten weer diverse vragen binnengekomen van mensen die zich zorgen maken over kevers die ze in huis gevonden hebben. Regelmatig gaat het om boktorren waarvan de larven in..


Lees verder 7 april 2015   10 jaar oud

Zonnepompen blijken een uitstekend middel om weidevogels in het voorjaar de helpende hand toe te steken. Deze pompen worden gebruikt voor het onder water zetten van stukken weide in het voorjaar en het creëren van zogenaamde..


Lees verder 7 april 2015   10 jaar oud

Hoe gaat het met de kievit in Friesland? En wat is het broedsucces van de Nederlandse buizerds? Informatie die sinds deze week te vinden is op de website van sovon.nl. Op het websitedeel vogelinfo presenteert Sovon nu ook gegevens..


Lees verder 6 april 2015   10 jaar oud

Archief