Natuurberichten

Pagina 1105 van 1682 - 16811 Resultaten

Vioolwasplaat

In Elverdinge (Ieper) is tijdens een excursie van de Paddenstoelenwerkgroep ‘Westhoek’ de Viooltjeswasplaat ontdekt. Het gaat om de eerste waarneming van deze soort in Vlaanderen. In heel Europa zijn er maar een handvol meldingen..


Lees verder 22 december 2014   10 jaar oud

In Nederland staan de vlinders onder druk, maar ook in andere Europese landen is dat het geval. Tien jaar geleden werd daarom Butterfly Conservation Europe (BCE) opgericht. Een goed moment om de balans op te maken van wat er is..


Lees verder 22 december 2014   10 jaar oud
Ongevlekt koffieboontje in de Oosterschelde

In 2014 is het Ongevlekt koffieboontje weer vaker op diverse plaatsen in de Oosterschelde door sportduikers waargenomen dan in de voorgaande jaren. Pas in 2001 werd het eerste autochtone exemplaar van dit weekdier in de..


Lees verder 21 december 2014   10 jaar oud
Vijf soorten steenmeel

Op de Strabrechtse Heide bij Heeze is een praktijkproef gestart met steenmeel om bodemmineralen aan te vullen die door verzuring zijn verloren. De komende jaren wordt onderzocht of bodemkwaliteit, planten én dieren van deze..


Lees verder 20 december 2014   10 jaar oud
Perdrix perdrix. Patrijs

Dat het slecht gaat met de patrijs was bekend. Het was één van de redenen om 2013 tot het Jaar van de Patrijs uit te roepen. Onderzoek en maatregelen hebben het tij echter nog niet doen keren. Dat blijkt uit de eindrapportage over..


Lees verder 19 december 2014   10 jaar oud
Bloedzuigend Vrouwtje Huissteekmug Culex pipiens Copyright Hans Smid Bugs in the Picture

Net als vorige winter bleek afgelopen zomer voornamelijk het tweelingzusje van de huissteekmug, de molestus variant, verantwoordelijk voor overlast. Afgelopen zomer werd weer massaal gehoor gegeven aan de oproep om muggen op te..


Lees verder 19 december 2014   10 jaar oud

Voor het eerst is gevonden dat bruinvissen ook tweelingen kunnen dragen. Tijdens onderzoek naar de doodsoorzaak van een aangespoelde bruinvis, ontdekten onderzoekers van de Universiteit Utrecht twee vrouwelijke foetussen in de..


Lees verder 18 december 2014   10 jaar oud
Ruigpootbuizerd (eenmalig gebruik)

Eén van onze meest bijzondere wintergasten is de Ruigpootbuizerd, een roofvogel die in Scandinavië, Siberië en in het noorden van Noord-Amerika broedt en in de herfst zuidwaarts trekt. Dit najaar werd de zeldzame wintergast hier..


Lees verder 18 december 2014   10 jaar oud

Een van de gevolgen van klimaatverandering is dat er meer extremen optreden zoals zomerdroogte of juist zware en langdurige regenval. Voor soorten die zijn teruggedrongen tot de laatste nog net geschikte plekjes kunnen die..


Lees verder 18 december 2014   10 jaar oud
Kleine zilverreiger

Er overwinteren steeds meer kleine zilverreigers in Nederland. Tegelijk is het aantal grote zaagbekken en brilduikers afgenomen in de laatste 30 jaar. Dit blijkt uit landelijke tellingen voor de nieuwe Atlas van de Nederlandse..


Lees verder 17 december 2014   10 jaar oud

Archief