Natuurberichten
Pagina 1333 van 1676 - 16753 Resultaten

De grutto gaat nog steeds met gemiddeld vijf procent per jaar achteruit in Nederland. Vogelbescherming maakt zich grote zorgen over deze voortdurende achteruitgang omdat Nederland voor deze soort een sleutelrol vervult in Europa...

Na ruim zes maanden in Afrika te hebben doorgebracht zijn onze tapuiten weer terug in hun broedgebieden. Opmerkelijk is dat weinig volwassen tapuiten de winter hebben overleefd en dat de overlevers laat en verspreid zijn..

Kerken. Stenen monumenten. Heel wat gemeenten stellen hun katholieke erfgoed ’s nachts graag in de kijker met sfeervolle verlichting. Maar voor vleermuizen is die monumentverlichting nefast. De Vleermuizenwerkgroep van Natuurpunt..
De parelmoervlinders hebben het de afgelopen tientallen jaren heel moeilijk in ons land en een aantal soorten is al verdwenen. Toch vliegen er nu vijf soorten. Wil je ze allemaal te zien krijgen, dan moet je wel het hele land..

De sloten zitten nu vol hongerige amfibieënlarven, en het wonderlijke proces van metamorfose voltrekt zich waar we bij staan. Juni is de perfecte maand om dit te zien: de larven van bijna alle soorten amfibieën zijn nu vrij..

Afgelopen weekend organiseerde de Projectgroep Levend Zand voor het derde opeenvolgende jaar een biodiversiteitsweekend in Lommel-Werkplaatsen. Met 75 specialisten, medewerkers en gasten werd de stijgende lijn in het aantal..

Hondenpoep wordt voor een groot deel afgebroken door schimmels van het geslacht Mucor. Deze schimmels hebben een nuttige opruimfunctie, maar kunnen soms ook voor medische problemen zorgen...

Het heidekartelblad is een zeer zeldzame soort die in Brabant nog mondjesmaat vindbaar is. Sinds Natuurmonumenten een uitgekiend beheer van begrazing en maaien inzet, is de soort op De Plateaux bij Valkenswaard flink in opmars...

In het Deelerwoud (Gld) overwoekert het gras de heide. Het gras groeit in de zomermaanden zelfs zo hard, dat de Schotse hooglanders het alleen niet in toom kunnen houden. Een kudde heideschapen gaat ze nu helpen. De schapen grazen..

Wie denkt dat micro-motjes mini, bruin, saai en moeilijk herkenbaar zijn, moet zeker eens kennismaken met de Oosterse schone. Deze kleine nachtvlinder is aan een stevige opmars bezig en werd de laatste weken ook in de Antwerpse..