Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.

Pagina 16 van 21 - 204 Resultaten

Stokroos

Zelfs de nijverste wieder van onkruid op de stoep slaat de rozetten van de stokroos over. Dat is geen onkruid, dat is een vorstelijke plant! Intussen is deze statige schoonheid een jaar of dertig aan een geweldige opmars bezig...


Lees verder 31 juli 2022   2 jaar oud
Kleine ooievaarsbek

Op een hete zomerdag valt het niet mee toch een stukje te wandelen. Geef uzelf een opdracht en vergeet de hitte. Bijvoorbeeld: speur 's morgens vroeg naar ooievaarsbekjes, en probeer de kleine en de zachte ooievaarsbek uit elkaar..


Lees verder 24 juli 2022   2 jaar oud
Muurfijnstraal op de stoep

Het madeliefje van de rotsige ondergrond. Zo noemen Aad van Diemen en Erik van der Hoeven de muurfijnstraal in hun heerlijke nieuwe boek Stad en Plant. Dit plantje lijkt ons nu eens een nieuwkomer waar je haast geen bezwaar tegen..


Lees verder 17 juli 2022   2 jaar oud
Bergbasterdwederik

Bloeiend geven basterdwederiken kleur aan de meer schaduwrijke omgeving waarin zij groeien. De net rijpe vruchten splijten zo mooi open dat er hele series foto’s van worden gemaakt - maar wij konden voor dit stukje net geen mooie..


Lees verder 9 juli 2022   2 jaar oud
Duizendblad

Duizendblad is gewoon en tegelijk bijzonder. De stoepplant van deze week bloeit vrijwel jaarrond. In de zomer doorstaat duizendblad droge perioden probleemloos. Zoek een schaduwplekje, ga erbij zitten en onderzoek de plant eens..


Lees verder 3 juli 2022   2 jaar oud
Gewone raket

Zo'n heerlijke sliert van een puber, semi-nonchalant tegen een lantaarnpaal leunend. Daar doet het stoepplantje van de week ons het meest aan denken. Stoepplánt, want deze stadsbewoner schiet hoog op. Tachtig centimeter haalt hij..


Lees verder 26 juni 2022   2 jaar oud
Liggende vetmuur

Speerdistel, gewone melkdistel, duinriet, melganzenvoet, grote brandnetel en liggende vetmuur: al deze stoepplanten houden van stikstof. Dat het ze voor de wind gaat is geen reden de vlag uit te steken. Maar even het hoofd laten..


Lees verder 19 juni 2022   2 jaar oud
Smalle weegbree

Wat geeft stoepplantje smalle weegbree z'n bittere smaak en reputatie als geneeskrachtige plant? Chemicus Piet Rieff neemt deze plant tot op scheikundig niveau onder de loep. Leuk om te weten en reden om extra uit te kijken naar..


Lees verder 12 juni 2022   2 jaar oud
Kleine varkenskers

Bloeiend en in vrucht is de kleine varkenskers gemakkelijk te herkennen. Deze tere maar sterke plant komt steeds meer in stedelijke omgeving voor en is een echte tredplant. Van zijn verwant, de grove varkenskers, is hij altijd te..


Lees verder 5 juni 2022   2 jaar oud
Zachte ooievaarsbek

Hoe droger het is, des te vrolijker zijn de gazons bespikkeld met roze ooievaarsbek-bloemetjes. Ook op de stoep is een aantal familieleden prima in z'n element. Maak er een sport van om uit te zoeken wat de naam is van zo'n..


Lees verder 29 mei 2022   2 jaar oud

Archief