Natuurberichten

Uitgever: Hortus botanicus Leiden

De Hortus botanicus Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Aangelegd in 1590 en uitgebreid in de eeuwen daarna, is de Hortus het groene hart van Leiden. Je vindt bij ons rust en inspiratie. Onderzoekers uit de hele wereld komen naar ons toe om onderzoek te doen naar de vermaarde collectie. Carolus Clusius kweekte er de eerste grote tulpencollecties van Europa, en Philipp Franz von Siebold introduceerde ongeveer 700 tot dan toe onbekende planten uit Japan en China. Tegenwoordig vind je in deze groene schatkamer zeldzame planten uit Zuidoost- en Oost-Azië, Zuid-Europa en Zuid-Afrika waarvan sommige in de natuur zelfs bijna zijn uitgestorven.

Pagina 17 van 21 - 207 Resultaten

Smalle weegbree

Wat geeft stoepplantje smalle weegbree z'n bittere smaak en reputatie als geneeskrachtige plant? Chemicus Piet Rieff neemt deze plant tot op scheikundig niveau onder de loep. Leuk om te weten en reden om extra uit te kijken naar..


Lees verder 12 juni 2022   2 jaar oud
Kleine varkenskers

Bloeiend en in vrucht is de kleine varkenskers gemakkelijk te herkennen. Deze tere maar sterke plant komt steeds meer in stedelijke omgeving voor en is een echte tredplant. Van zijn verwant, de grove varkenskers, is hij altijd te..


Lees verder 5 juni 2022   2 jaar oud
Zachte ooievaarsbek

Hoe droger het is, des te vrolijker zijn de gazons bespikkeld met roze ooievaarsbek-bloemetjes. Ook op de stoep is een aantal familieleden prima in z'n element. Maak er een sport van om uit te zoeken wat de naam is van zo'n..


Lees verder 29 mei 2022   2 jaar oud
Kandelaartje

Het stoepplantje van deze week heeft een hoog schattigheidsgehalte, zowel in zijn uiterlijk als in zijn naam: het kandelaartje, een lid van de steenbreekfamilie. Het is een plantje waar je waarschijnlijk even naar zult moeten..


Lees verder 22 mei 2022   2 jaar oud
Hondsdraf

Wat is dat toch met blauwe bloemen? Mensen met een hekel aan de kleur blauw zijn zeer zeldzaam. Blauw verfrist, straalt rust en onschuld uit. Hemelsblauw, azuurblauw, koningsblauw; ze zijn allemaal even mooi. Hondsdraf kleurde de..


Lees verder 14 mei 2022   3 jaar oud
Heermoes

Tot en met 20 mei is in de Oude UB in Leiden op werkdagen het mooie portret dat Jan van Schooten van heermoes maakte nog te bewonderen. Het is misschien wel het beste voorbeeld van hoe een weinig geliefde plant toch erg mooi is...


Lees verder 8 mei 2022   3 jaar oud
Witte winterpostelein

Nee, winterpostelein is geen in de winter groeiende postelein. Het is een aparte soort. Wel is hij net als de andere postelein ooit ingevoerd als eetbare plant en verwilderd. En nieuwkomer roze winterpostelein is geen..


Lees verder 1 mei 2022   3 jaar oud
Kluwenhoornbloem

Het miegelt van de witte sterretjes: op schaduwplekken zijn er nog volop vroegelingen, de vogelmuur bloeit rijk en allerlei hoornbloemen doen hun best bestuivers te lokken. Ook de eerste bloeiende kluwenhoornbloem is al op veel..


Lees verder 24 april 2022   3 jaar oud
zandraket lead

Het stoepplantje van deze week is weer zo'n klein ding waar je door 'plantenblindheid' gemakkelijk aan voorbijloopt, hoe algemeen het ook is. De plant is een bladrozetje met een of enkele bloemstengeltjes. Tot je de naam hoort:..


Lees verder 16 april 2022   3 jaar oud
Veldereprijs

Veldereprijs is misschien wel het meest verrassende stoepplantje. Meer dan een toefje rommelig en wat harig lichtgroen spul is het niet. Wie zich bukt om beter te kijken, ziet ineens de hemelsblauwe bloempjes: een kleur die recht..


Lees verder 10 april 2022   3 jaar oud

Archief