Natuurberichten

Pagina 179 van 1701 - 17006 Resultaten

vingerhelmbloem

Vingerhelmbloem met verstopte vingertjes en de zwartkop is vroeg terug. ..


Lees verder 4 april 2024   1 jaar oud
Bruine kikkers

De jaarlijkse landelijke kikkerdriltelling voor eiklompen van de bruine kikker zit erop. Opvallend dit jaar was de vroege start van de amfibieëntrek begin februari, ook het eerste kikkerdril werd kort daarna gezien. De resultaten..


Lees verder 3 april 2024   1 jaar oud
tjiftjaf

Tjiftjaffen zijn massaal binnengekomen de laatste weken. Door hun zang zijn ze in het voorjaar makkelijk te herkennen en te vinden. Als je ze niet hoort zingen, is het moeilijk om het verschil te zien tussen de tjiftjaf en de..


Lees verder 3 april 2024   1 jaar oud
eidereenden balts

Jonge vosjes worden geboren en eidereenden doen wiegende baltsdans...


Lees verder 3 april 2024   1 jaar oud
Ei-uitkomst eikenprocessierups op zomereik (Quercus robur) op 31 maart 2024

Op zondag 31 maart zijn de eerste eikenprocessierupsen uit het ei gekropen. Zoals verwacht een zeer vroege ei-uitkomst. Ook de eerste eiken ontplooien momenteel hun bladeren. Met de verwachte hoge temperaturen later deze week..


Lees verder 2 april 2024   1 jaar oud

Vanaf dit voorjaar komen bij een aantal stranden van Rijkswaterstaat, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten op de Waddeneilanden dezelfde borden te staan. Daar staat een heldere boodschap op: help de strandbroeders! Hiermee worden..


Lees verder 2 april 2024   1 jaar oud
Kruipend moerasscherm

Kruipend moerasscherm is een bedreigde en streng beschermde plantensoort van de Europese Habitatrichtlijn. In Nederland is ze uiterst zeldzaam. Eén van de grootste populaties bevindt zich in het Noord-Brabantse natuurgebied ’t..


Lees verder 2 april 2024   1 jaar oud
driehoornmestkever

Boerenzwaluwen zijn terug en mestkevers in het voorjaar...


Lees verder 2 april 2024   1 jaar oud
Noordse sterns met kuikens tussen oude bakstenen en puin op Rottumerplaat. Op dit eiland liggen in totaal negen puindammen, ooit aangelegd als bescherming tegen erosie. De combinatie van een geïsoleerd eiland in de Waddenzee met veel voedsel en kale habitats om te broeden, en nauwelijks grondpredatoren is ideaal voor de noordse stern. Tussen de stenen kunnen de kuikens schuilen tijdens slecht weer. Op Rottumerplaat broeden vele tientallen paren noordse sterns, soms met uitschieters van boven de honderd paar. Het vormt daarmee een belangrijk bolwerk in Nederland

De brochure 'Kustbroedvogels in Nederland' geeft natuurbeheerders en beleidsmakers een overzicht van en praktische handvatten voor de meest effectieve en duurzame maatregelen om broedhabitats voor kustbroedvogels te optimaliseren...


Lees verder 1 april 2024   1 jaar oud
variabele waterjuffer - primair

Als je mensen vraagt of ze libellen willen tellen, krijg je vaak de reactie: "Ik vind ze wel heel leuk hoor, maar ik kan ze echt niet uit elkaar houden." Voor veel mensen is er een drempel om mee te doen. Toch zijn er niet eens zo..


Lees verder 1 april 2024   1 jaar oud

Archief