Natuurberichten
Uitgever: RAVON
RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.Pagina 20 van 78 - 775 Resultaten

Op Sint Eustatius, een klein eiland en tevens bijzondere gemeente in Caribisch Nederland, is een zeldzame, nog voor het eiland onbekende, slangensoort gevonden. Het gaat om Antillotyphlops geotomus, oftewel in het Engels: Leeward..

Jaarlijks worden tientallen tot honderden dode palingen aangetroffen op de strandjes en kribvakken langs onze rivieren. Ze hebben wonden die eruit zien alsof de vissen ‘geknakt’ zijn en worden daarom ook wel ‘knakalen’ genoemd. Op..
De wereld is momenteel in de ban van infectieziekten en de bestrijding hiervan. De huidige coronapandemie heeft overeenkomsten met de wereldwijde crisis die amfibieën treft. Deze uitstervingscrisis heeft vele redenen, waaronder de..

De migratie van rivierprik door het Apeldoorns Kanaal en de Grift is afgelopen winter onderzocht. Aan de hand van in totaal 95 gezenderde rivierprikken is gekeken waar zich migratieknelpunten bevinden en in hoeverre deze barrières..

Sinds 2017 screenen RAVON en de Universiteit Gent (B) vervellingen en dode slangen op de exotische en invasieve schimmel Ophidiomyces ophiodiicola. Deze schimmel kan bij slangen 'Snake Fungal Disease' (SFD) veroorzaken. Omdat deze..
Op dit moment zwemmen er 1300 jonge aaltjes (jonge paling) met een groen kleurmerk in het IJsselmeer. De aaltjes zijn losgelaten bij Den Oever als onderdeel van een grootschalig onderzoek om inzicht te krijgen in de trek richting..

Zoetwaterschildpadden worden al decennialang in de vrije Nederlandse natuur aangetroffen. Het gaat hierbij om uitgezette of ontsnapte exemplaren die zich jarenlang weten te handhaven, er is geen voortplanting. Door de strikte..

Door de maatregelen om verspreiding van het Corona-virus tegen te gaan worden wij allen uit onze routine gehaald. Velen gaan niet meer naar werk, activiteiten worden afgelast en kinderen gaan niet naar school. Veel mensen maken..

Klimaatopwarming heeft aantoonbaar invloed op onze amfibieën. Ze ontwaken vroeger uit hun winterslaap en leggen hun eieren gemiddeld minstens een week eerder dan in de jaren tachtig. Gegevens die door burgers worden verzameld..

De Kaderrichtlijn Water staat onder druk. Ondanks hoopgevende resultaten staat de wet opnieuw ter discussie en zijn er geruchten dat Nederland het pleidooi om de KRW-wetgeving af te zwakken wil steunen. Op 5 maart zal er in..