Natuurberichten

Uitgever: Nederlandse Mycologische Vereniging

De Nederlandse Mycologische Vereniging heeft als doel de bevordering van de kennis van de mycologie (paddenstoelenkunde).

Pagina 25 van 69 - 689 Resultaten

Aardsterachtige aardappelbovist

Bij Huis ter Heide (UT) is een Aardsterachtige aardappelbovist aangetroffen. Deze buikzwam is zeer zeldzaam in Nederland, en van maar twee atlasblokken bekend. Vorig jaar was er al een melding van een merkwaardige paddenstoel bij..


Lees verder 16 januari 2019   6 jaar oud
Tuber melanosporum. Zwarte truffel

De zwarte truffel, een zeer kostbare delicatesse uit Zuid-Europa, is slecht bestand tegen de zeer warme en droge zomers. Met de verwachte stijging van de temperatuur en grotere droogte deze eeuw is de voorspelling dat de..


Lees verder 12 december 2018   6 jaar oud
Grote berkenrussula met vraatplek eekhoorn

Recent werd de Grote berkenrussula aangetroffen in de bossen bij Vaals (Limburg). Het was sinds 1968 pas de tweede maal dat deze zeer zeldzame soort werd aangetroffen in Nederland. De soort is zeer gevoelig voor vermesting,..


Lees verder 24 oktober 2018   6 jaar oud
Vlamhoed Gymnopilus dipelis

In Kasteelpark Staverden vond Tjerk Busstra op 1 september 2018 een grote groep opvallende paddenstoelen op enkele grote houtsnipperhopen. Deze werden gedetermineerd als Gymnopilus dilepis, een nieuwe soort voor Nederland...


Lees verder 3 oktober 2018   6 jaar oud
Bleke boleet

In ons land is onlangs een nieuw standaardwerk verschenen: het zevende deel van de Flora Agaricina Neerlandica dat handelt over twee groepen (ordes) van paddenstoelengeslachten, de melkzwammen en de boleten. Vooral de indeling van..


Lees verder 9 september 2018   6 jaar oud

Bij de snerpende kou van de afgelopen tijd zullen weinig mensen eraan gedacht hebben om naar paddenstoelen te zoeken. Een schaatstochtje over sloot en plas bood echter een unieke gelegenheid om enkele afgestorven oeverplanten te..


Lees verder 25 maart 2018   7 jaar oud

Klimaatverandering en de hiermee gepaard gaande toename van grillige weerspatronen heeft nadelige gevolgen voor (oude) bomen. De storm van 18 januari heeft behoorlijk huisgehouden in ons land. Het kan niet anders dan dat er langs..


Lees verder 21 februari 2018   7 jaar oud

Het kleine Roze grondschijfje is een schijfzwammetje dat ondanks zijn geringe formaat de laatste jaren zeer geregeld wordt gemeld. Het zijn opvallend vaak waarnemingen van nieuwe locaties, waar je deze paddenstoelen niet snel zou..


Lees verder 14 februari 2018   7 jaar oud

Vorige week werden bij Bunnik Blauwe korstzwammen aangetroffen. De intens kobaltblauwe kleur van deze paddenstoel is uniek in zijn soort. Ondanks deze opvallende kleur is een vondst van de Blauwe korstzwam een bijzonderheid:..


Lees verder 7 februari 2018   7 jaar oud

Schijfzwammen komen niet algemeen voor. De meeste soorten zijn zelfs zeldzaam tot zeer zeldzaam. De Hazelaarschijfzwam en de Populierenschijfzwam zijn het bekendst. Met name in respectievelijk Zuid-Limburg en rond Castricum zijn..


Lees verder 31 januari 2018   7 jaar oud

Archief