Natuurberichten
Uitgever: EIS Kenniscentrum Insecten
EIS Kenniscentrum Insecten brengt de Nederlandse insecten en andere ongewervelden in kaart.Pagina 35 van 43 - 428 Resultaten
In de jaren 1990 werd de exotische Noord-Amerikaanse walnootboorvlieg voor het eerst gemeld uit Europa. Het ging toen om lokale vestigingen in Italië en Zwitserland en met relatief beperkte schade in de notenteelt, vooral in..

Na een ogenschijnlijke afwezigheid van bijna 40 jaar, is de gele tubebij weer in Nederland gezien. Op de Sallandse Heuvelrug is deze als verdwenen beschouwde soort waargenomen. Spectaculair, zeker omdat de soort nooit eerder in..
Tijdens een inventarisatie van het Drents-Friese Wold werden maar liefst vijf nieuwe soorten springstaarten voor ons land gevonden, 19 soorten die nog niet eerder voor de provincie Fryslân waren gemeld en 15 soorten die nog niet..
Op 1 augustus werd het eerste volwassen exemplaar van het jaar gezien van “schoraas”, de beroemde eendagsvlieg of haft, bekend van het fenomeen ‘zomersneeuw’ in de periode rond de gouden eeuw. De soort lijkt ieder jaar weer..
Zoals ieder jaar wordt ook dit jaar weer opgeroepen om waarnemingen van het vliegend hert door te geven. Op die manier proberen we een vinger aan de pols te houden met betrekking tot het voorkomen van deze beschermde soort in..

Binnenkort verschijnt een revisie van de galmuggen van de Benelux, met maar liefst 11 nieuwe soorten voor Nederland en 87 voor België. Galmuggen behoren tot de belangrijkste galvormers op bladeren van planten. De pas in 2008 in..

De exotische snuitkever Phyllobius pilicornis blijkt zich uitgebreid in Nederland gevestigd te hebben. Inmiddels komt hij op verschillende plekken in West-Nederland voor. Anders dan andere exotische snuitkevers, houdt deze soort..

In Venlo zijn kale rode bosmieren bedreigd door de aanleg van wegen en een industrieterrein en recentelijk ook door de aanleg van de Floriade. Hier is een unieke oplossing verzonnen: er zijn speciale mierentunnels aangelegd...

De zandhommel kwam vroeger in heel Nederland voor, maar nu alleen nog in de Zuid-Hollandse Delta. Onlangs werd vastgesteld dat deze bedreigde hommel heeft geprofiteerd van natuurontwikkeling door Natuurmonumenten op het eiland..

Begin 2014 werd bekend dat de iepenzigzagbladwesp in ons land voorkwam. Het gaat om een soort die oorspronkelijk uit het oosten van Azië afkomstig is en pas sinds kort in Europa leeft. Omdat deze bladwesp mogelijk schade kan..