Natuurberichten
Uitgever: Zoogdiervereniging
De Zoogdiervereniging zet zich in voor de studie en de bescherming van alle in het wild levende zoogdieren en hun leefgebieden.Pagina 40 van 97 - 969 Resultaten

Woensdag 14 maart 2018 heeft een wolf het oostelijke deel van Drenthe bezocht. Het dier wandelde overdag over akkers in de buurt van Barger-Compascuum. Hierbij heeft deze wolf diverse keren de, in het landschap onzichtbare,..

Bij onderzoek naar het functioneren van een faunatunnel onder de A12 is in september 2017 een bijzondere gebruiker gefilmd: een gewone grootoorvleermuis. Gewone grootoorvleermuizen zijn gewend om door nauwe ruimtes te vliegen...

In Nederland leven twee sterk op elkaar lijkende marters: de steenmarter en de boommarter. Aan de hand van hun naam kan je het voorkeursleefgebied van beide soorten bedenken. Steenmarter leeft meer in een stedelijke omgeving;..
Deze winter is er een aantal keer sneeuw gevallen en dat biedt kansen. Hoe herken je de sporen van vossen, dassen, zwijnen en reeën? Sporendeskundige Annemarie van Diepenbeek vertelt het verhaal achter de sporen in de sneeuw. ..

Iedereen die naar buiten gaat komt wel eens sporen van wilde dieren tegen. De meest herkenbare sporen zijn voetafdrukken. Prenten noemen we die. Prenten van hoefdieren vind je meestal op zachte ondergrond zoals op een zandpad in..

De geboorte van jonge boommarters vindt doorgaans plaats tussen eind maart en begin mei. Uit onderzoek op onder andere de Veluwezoom is gebleken dat vooral de hoeveelheid voedsel bepaalt wanneer de jongen worden geboren. Door de..

Het Natura 2000 gebied Nieuwkoopse plassen en de Haeck is een belangrijk leefgebied voor diverse soorten die gebonden zijn aan laagveen, zoals de meervleermuis. De Zoogdiervereniging monitorde samen met vrijwilligers, in opdracht..

Opnieuw is het aantal overwinterende baardvleermuizen in de aardappelkelder van voormalig Kamp Westerbork gedaald. Waar in 2012 zo’n duizend individuen werden geteld, waren er dat deze winter nog maar 81. De vrije val van het..

In 2016 is het NEM Meetnet Verspreidingsonderzoek Bunzing & Boommarter (BuBo) van start gegaan. Dit onderzoek richt zich op het in beeld brengen (letterlijk) van bunzing en boommarter in ‘witte gebieden’: gebieden waar beide..

Grijze zeehonden zijn een belangrijke predator van bruinvissen, zo weten we sinds enkele jaren. Dit is ondermeer gebleken uit een analyse van de wonden van gestrande bruinvissen. Uit een recente studie van bruinvissen in de..