Natuurberichten
Uitgever: FLORON
FLORistisch Onderzoek Nederland (FLORON) is de soortenbeschermingsorganisatie die zich inzet voor verspreidingsonderzoek naar en bescherming van de wilde planten in Nederland. Samen met honderden vrijwilligers zetten wij de Nederlandse flora op de kaart.Pagina 45 van 58 - 572 Resultaten
De temperatuur laat het nog wat afweten, maar de zon is uitnodigend genoeg voor een lekkere wandeling. De natuur moet nog op gang komen zo aan het begin van een nieuw seizoen. Een goed moment dus om eens de knoppen van bomen nader..
Elk jaar zorgen krokussen weer voor de eerste uitbundige kleuren in parken, tuinen en gazons. Daar zijn ze meestal aangeplant, maar de Boerenkrokus en Bonte krokus komen in ons land ook verwilderd voor...
De eerste bloeiende vroegelingen zijn al waargenomen, onder andere in Leeuwarden. In de serie over de levensvormen van planten plaatsen we de vroegeling in de categorie van de therofyten. Dit zijn éénjarige planten, ook wel..

Bij vroege voorjaarsbloeiers denken we vooral aan soorten als sneeuwklokje en winterakoniet. Maar ook diverse windbestuivende boomsoorten zijn er vroeg in het jaar bij. Volgens de voorspellingsmodule van De Natuurkalender staat de..

In deze tijd, waarin aan kruidachtige planten nog weinig te beleven is, trekken vooral bomen onze aandacht. Dan valt het op dat we berken vaak aantreffen met een wildgroei aan dichte ‘takkenbossen’: de mysterieuze heksenbezems...
De Hazelaar is de laatste tijd al een aantal keren langsgekomen op deze site. We bekijken hem nog eens, en wel in de serie over ‘levensvormen’ als voorbeeld van een fanerofyt, oftewel houtig gewas. ..
Dat strenge vorst een klap kan betekenen voor exotische waterplanten in ons land, beschreven we al eerder. Maar ook sommige landplanten zijn niet bestand tegen al te strenge en langdurige koude. Vooral sommige varensoorten op..
Een van de meer bekende wijzen waarop planten de winter overleven is als bol. Sneeuwklokjes, die nu op steeds meer plaatsen het naderende einde van de winter aankondigen, zijn van die bolgewasjes. In de serie over ‘levensvormen’..
Voor een kunstproject in Almere Haven werd onlangs een aantal bomen voorzien van een winterse wollen ‘trui’. Maar sommige bomen en heesters hebben hun takken zelf al goed ingepakt. Een opvallende verschijning, zo’n ‘kurkiep’. ..

Voor het merendeel van de planten is de winter een moeilijke periode. Om dit seizoen door te komen hebben zij zich op allerlei manieren aangepast. De meeste planten in Nederland worden tot Hemikryptofyten gerekend. Aan de hand van..