Natuurberichten

Pagina 97 van 1700 - 16999 Resultaten

Rode eekhoorn

Het is een drukke tijd voor eekhoorns en spot nu reuzenzwammen in de bomen. ..


Lees verder 27 oktober 2024   8 mnd oud
Kolonisatieproef beukenhoutblokjes

Van alle afgestorven plantendelen is hout het lastigst om af te breken. Waarom lukt dat schimmels wel en welke problemen moeten ze daarbij oplossen? Dat zijn ‘rotvragen’ waarop het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW)..


Lees verder 26 oktober 2024   8 mnd oud
Rietmoeras in het rivierengebied van de Oude Rijnstrangen, betekent balanceren tussen nat en droog.

In 2005 was de roerdomp verdwenen uit de rietmoerassen van de Oude Rijnstrangen in de Gelderse Poort. Sinds 2010 werkt Staatsbosbeheer stap voor stap aan het herstel van het rietmoeras. En met succes. De roerdomp is terug. “Dit..


Lees verder 26 oktober 2024   8 mnd oud
Crotalus scutellatus

Mátyás Bittenbinder ontwikkelde nieuwe, proefdiervrije methoden om weefselaantastend slangengif te onderzoeken. Zo hoopt hij bij te dragen aan oplossingen voor slachtoffers. Miljoenen mensen worden jaarlijks gebeten door..


Lees verder 26 oktober 2024   8 mnd oud
Capreolus capreolus Ree

Reeën werpen hun geweien af en de 'rauschtijd' voor de zwijnen is begonnen!..


Lees verder 26 oktober 2024   8 mnd oud
Sargassum bloom.

De Dutch Caribbean Nature Alliance is trots om betrokken te zijn bij de ontwikkeling van Carto. Dit is een innovatieve webapplicatie die is ontworpen om de manier waarop we belangrijke habitats in het Caribisch deel van het..


Lees verder 25 oktober 2024   8 mnd oud
Kraanvogels

Terwijl de kraanvogels afgelopen zomer in alle rust aan het broeden waren, is er achter de schermen hard gewerkt aan het verbeteren van de kraanvogelradar. Dit ter voorbereiding op de najaarstrek die momenteel in volle gang is...


Lees verder 25 oktober 2024   8 mnd oud
Wat zeggen mossen en korstmossen op bomen in centrum Amsterdam over hittestress in de straat?

Welk effect heeft het warmere stadsklimaat op de natuur in onze binnensteden? Onderzoekers Tim Claerhout en Laurens Sparrius kijken naar het effect van stadshitte op mossen en korstmossen op bomen. Met het citizen science-project..


Lees verder 25 oktober 2024   8 mnd oud
Takkenversnipperaar

Sommige herstelmaatregelen in de natuur veroorzaken een extra koolstofdioxide-uitstoot. Daar staat dan soms een extra koolstofdioxidevastlegging tegenover. Nog even los van de materialen die nodig zijn en de machines die moeten..


Lees verder 25 oktober 2024   8 mnd oud
Een mannetje van de Atlantische bosglimmer. De ware identiteit van dit exemplaar kon achterhaald worden omdat het in een entomologische collectie is ondergebracht en nadien microscopisch onderzocht kon worden.

De bosglimmer: een klein, zwartachtig zweefvliegje dat nu uit twee sterk op elkaar lijkende soorten blijkt te bestaan. Dat klinkt als een onderwerp voor wereldvreemde nerds die niets beters te doen hebben. Maar hoe zit het..


Lees verder 25 oktober 2024   8 mnd oud

Archief