Natuurberichten

Pagina 997 van 1685 - 16842 Resultaten

Zeespriet-kroonslak

Nederland kan alweer een soort aan haar zeenaaktslakkenlijst toevoegen. Tijdens Expeditie Zuid 2016 van Stichting Duik de Noordzee Schoon werd de zeenaaktslak Doto pinnatifida aangetroffen op Nederlands grondgebied. Deze soort..


Lees verder 10 juli 2016   8 jaar oud

Heftige regenbuien, we zien ze steeds vaker. De afgelopen weken zijn we getuige van veel neerslag in sommige delen van het land. Ondergelopen straten, tunnels en akkers waren volop in het nieuws. Naar verwachting neemt de kans op..


Lees verder 10 juli 2016   8 jaar oud
crex crex, kwartelkoning

Voor kwartelkoningen en porseleinhoentjes is het voorjaar nog niet voorbij. Ze duiken nog steeds op nieuwe plekken op. Kwartelkoningen laten hun raspende roep in ruigtes en akkerbouwgebieden horen. Porseleinhoentjes slaan hun..


Lees verder 9 juli 2016   8 jaar oud
Klein fakkelgras

Klein fakkelgras (Rostraria cristata), een nieuwkomer in de Nederlandse flora, is bezig met een opmars in Nederland. Afgelopen juni ontdekte Peter Wetzels een zeer grote groeiplaats op de Javakade in Amsterdam...


Lees verder 8 juli 2016   8 jaar oud
Larve Brede geelgerande waterroofkever eet kokerjuffer

De Brede geelgerande waterroofkever is voor het tiende jaar op rij in Nederland waargenomen en het predicaat ‘uitgestorven’ kan worden geschrapt. Het is de grootste, strengst beschermde waterroofkever van Europa. Onderzoek toont..


Lees verder 8 juli 2016   8 jaar oud
eenmalig gebruik - Witgezoomde knuppelslak Eubranchus linensis, Oosterschelde, 2016. Op dit exemplaar zijn de oranje vlekken en de (onderbroken) witte rand rondom de voet duidelijk te zien

Nederland is een soort rijker dan gedacht. Het gaat om een zeenaaktslak die hier al veel langer is. De verwante Bleke knuppelslak wordt al jaren in de Zeeuwse Delta waargenomen, maar nu blijkt het bij een deel van die waarnemingen..


Lees verder 7 juli 2016   8 jaar oud

Tijdens een wandeling door een park in Amstelveen werden een groot aantal Russula's opgemerkt. Ruim 15 exemplaren stonden in de onmiddellijke nabijheid van een Zomereik. Het bleken allemaal Scherpe kamrussula's te zijn en hoewel..


Lees verder 7 juli 2016   8 jaar oud
boerensloot primair

In het nieuwe agrarisch natuurbeheer is de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor natuurvriendelijk slootbeheer, zoals gefaseerd schonen zodat niet alle slootvegetatie ineens wordt verwijderd. De Vlinderstichting start eind..


Lees verder 7 juli 2016   8 jaar oud
bever in schemer

Wie een bever wil zien, gaat het best ’s nachts op pad. Toch lijken bevers niet erg goed aangepast aan het nachtleven. Nachtactiviteit is voor vele dieren een manier om aan overdag jagende roofdieren te ontsnappen. In het geval..


Lees verder 6 juli 2016   8 jaar oud
Groene kikker

In 2010 werd een eerste uitbraak van ranavirus in Nederland geconstateerd. Gedurende de gehele periode 2011 tot 2014 zijn in Noord-Nederland, op verschillende locaties en op verschillende afstanden van de eerste uitbraak in 2010,..


Lees verder 6 juli 2016   8 jaar oud

Archief