Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University & Research

Wageningen University & Research (WUR) is het samenwerkingsverband tussen Wageningen University en Stichting Wageningen Research. " To explore the potential of nature to improve the quality of life". Dat is de missie van Wageningen University & Research. Ruim 7.700 medewerkers (7.000 fte), 2.500 PhD- en EngD-kandidaten, 13.100 studenten en ruim 150.000 Leven Lang Leren-deelnemers uit meer dan 100 landen dragen hier aan bij. Ze doen dat niet alleen in Wageningen maar verspreid over de hele wereld. Dit doen ze in het domein van gezonde voeding en leefomgeving met behulp van eigen onderzoek voor overheden en het bedrijfsleven. Wageningen Aanpak De kracht van Wageningen University & Research is de bundeling van gespecialiseerde onderzoeksinstituten en de universiteit. Deze hechte samenwerking in verschillende natuur-, technologische en maatschappijwetenschappelijke disciplines zorgt dat wetenschappelijke doorbraken snel naar de praktijk en het onderwijs worden vertaald. Dat noemen we ‘De Wageningen Aanpak’. Hierbij is samenwerking met andere partijen zoals onder andere overheid, bedrijfsleven en ngo’s onontbeerlijk. Dit sluit aan bij de ambitie Finding Answers Together. Het domein van Wageningen University & Research bestaat uit drie samenhangende kerngebieden: Voeding, voedsel en biobased productie Natuurlijke hulpbronnen en leefomgeving Maatschappij en welzijn

Pagina 2 van 24 - 240 Resultaten

eDNA-materiaal verzamelen in windparken

Nieuw onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat windparken op zee niet alleen energie opwekken, maar ook een rol kunnen spelen in het beschermen van zeeleven. In en rondom Nederlandse windparken werden meerdere..


Lees verder 9 mei 2025   1 maand oud
Vrouwtjesteek

Het aantal meldingen van tekenbeten op Tekenradar.nl is de afgelopen weken zoals verwacht sterk opgelopen. Het aantal is nu vergelijkbaar met de situatie van vorig jaar rond deze tijd, maar hoger dan in 2023. De huidige droogte is..


Lees verder 8 mei 2025   1 maand oud
Waddenzeedijk met kruidenmengsel

De afgelopen vijf jaar zijn drie zaadmengsels met nieuwe grassen en kruiden getest op de Waddenzeedijken in Friesland en Groningen. Het toevoegen van kruiden en rietzwenkgras levert niet alleen een bijdrage aan de biodiversiteit,..


Lees verder 1 mei 2025   2 mnd oud
Banner 2025 Jaar van de Eendagsvlieg

In 2025 staat de eendagsvlieg een heel jaar lang in de spotlights. Dit tot de verbeelding sprekende dier leeft veel langer dan gedacht, en vooral onder water. Grijp je kans, te beginnen in deze meivakantie, en help de..


Lees verder 25 april 2025   2 mnd oud
Water in de omgeving van Lemele

Na een winter die iets droger was dan normaal, zet het extreem droge voorjaar het Nederlandse watersysteem onder druk. De grondwaterstanden zijn op veel plekken gezakt tot ver onder het normale niveau voor deze tijd van het jaar...


Lees verder 18 april 2025   2 mnd oud
Plasdras in de Sefonsterpolder

Er zijn allerlei manieren om samen bij te dragen aan natuurherstel en maatschappelijke opgaves. Eerder presenteerde Wageningen Environmental Research al tien categorieën natuurmaatregelen en een storymap met natuurmaatregelen en..


Lees verder 2 april 2025   2 mnd oud
Vogels bij zuiveringsinstallatie (eenmalig exclusief WUR)

Door klimaatverandering en menselijke activiteiten verdwijnen wetlands wereldwijd in rap tempo. Kunnen waterzuiveringsinstallaties een oplossing bieden voor vogels die afhankelijk zijn van deze natte gebieden? Nieuw onderzoek in..


Lees verder 31 maart 2025   3 mnd oud
Kievit met jong

Het huidige Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb) draagt lokaal bij aan biodiversiteit, maar is in de huidige vorm niet voldoende om de brede afname van boerenlandvogels en andere soorten te stoppen. Dat blijkt uit de..


Lees verder 25 maart 2025   3 mnd oud
De vorming van jonge duinen op het strand langs de Noordzeekust

Duinen zijn belangrijk voor onze kustbescherming. In Nederland, met een derde van het land onder zeeniveau, moeten we dus goed begrijpen hoe duinvorming werkt. Zand speelt natuurlijk een rol, maar hoe zit dat met planten? Een team..


Lees verder 11 maart 2025   3 mnd oud

Bosbeheerders zoeken naar boomsoorten die beter aangepast zijn aan het toekomstige klimaat. Acht uitheemse, toekomstbestendige boomsoorten zijn door Stichting Probos, Wageningen University & Research, FLORON en het NIVIP..


Lees verder 7 maart 2025   3 mnd oud

Archief