Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.

Pagina 12 van 50 - 492 Resultaten

Sinagote in volle glorie in de Kroon’s Polders op Vlieland

Eén lepelaar, één vogelleven, één trekroute. Theunis Piersma en Petra de Goeij van de Rijksuniversiteit Groningen, Willem Bouten van de Universiteit van Amsterdam en Carl Zuhorn van Staatsbosbeheer volgen al sinds 2006 de..


Lees verder 27 maart 2021   3 jaar oud

Een brandgans die geboren is in het Nederlandse Deltagebied en geringd door onderzoekers van het NIOO, blijkt te overwinteren in het oosten van China. Brandganzen zijn in China een zeer zeldzame verschijning. Hoe is deze vogel..


Lees verder 26 maart 2021   3 jaar oud
Fitis

Fitis keert terug, maarts viooltje bloeit...


Lees verder 16 maart 2021   3 jaar oud
Zeetrektellers kijken over zee op Schiermonnikoog

Urenlang door de telescoop naar de horizon turen. Van Westkapelle tot aan Schiermonnikoog. Op stormachtige herfstdagen en grijze winterochtenden zien fanatieke vogeltellers honderden tot soms duizenden zeevogels voorbij vliegen...


Lees verder 12 maart 2021   3 jaar oud
Platalea leucorodia. Lepelaar

Lepelaar keert terug, kleine vos vliegt...


Lees verder 10 maart 2021   3 jaar oud
Sneeuwgors

Sneeuwgors op trektocht, grutto arriveert...


Lees verder 8 maart 2021   3 jaar oud
Futen

Fuut baltst volop, topper verlaat Nederland weer...


Lees verder 7 maart 2021   3 jaar oud
Kievit

Kievit komt terug, koperwiek vliegt door...


Lees verder 6 maart 2021   3 jaar oud

In 2019 en 2020 zijn 21 Nederlandse nestjonge rode wouwen uitgerust met GPS-GSM-zenders om kennis over verspreiding en overleving van de nog kleine Nederlandse broedpopulatie te krijgen. Hoge-resolutie data wordt gebruikt om het..


Lees verder 3 maart 2021   3 jaar oud
Dode houtsnip in de sneeuw

Tijdens de recente vorstperiode veranderde Nederland in een witte wereld. Die week waren er – niet geheel onverwacht – veel waarnemingen van op drift geraakte Houtsnippen...


Lees verder 26 februari 2021   3 jaar oud

Archief