Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 40 van 44 - 436 Resultaten

Vrouwtje Grauwe Klauwier

Het ‘jaar van de Klauwieren’ 2012 is nu ook voor de Grauwe klauwier begonnen. In de afgelopen week zijn de eerste meldingen van mannetjes binnengekomen en dinsdag werd het eerste vrouwtje ontdekt. En wat voor één! Met bijna zeven..


Lees verder 10 mei 2012   10 jaar oud
Tapuit

Als broedvogel is de tapuit in ons land behoorlijk zeldzaam geworden, maar tijdens de voorjaarstrek, nu dus, is hij nog in het hele land te zien. Het afspeuren van braakliggende akkers levert soms meerdere exemplaren op...


Lees verder 8 mei 2012   10 jaar oud
Fluiter

Eind april, begin mei dan komt het voorjaar echt op stoom. Ook de langeafstandstrekkers druppelen nu binnen. Een van die soorten is de fluiter. Een echte bosvogel die het niet gemakkelijk heeft, maar de laatste paar jaar weer even..


Lees verder 1 mei 2012   10 jaar oud
beflijster

De laatste dagen ‘regent’ het beflijsters. Op veel plekken worden ze gemeld, soms met tientallen bij elkaar. Ze trekken nu door op weg naar het noorden. Broeden doen ze niet in ons land...


Lees verder 17 april 2012   10 jaar oud
Kokmeeuw.
Bij bericht april 2012 SOVON

Veel vogelsoorten, zoals de kokmeeuw, zijn waardevolle studieobjecten. Dat er bijzonder reislustige types tussen zitten, valt op te maken uit kleurringonderzoek waarbij de kokmeeuw een kleurring met een unieke code om de poten..


Lees verder 12 april 2012   10 jaar oud
Boomklever

Nu de lente dan toch echt begonnen is, is het een komen en gaan van vogelsoorten. De winterganzen gaan, de broedvogels komen...


Lees verder 20 maart 2012   10 jaar oud
Lanius collurio, Grauwe klauwier. Foto: Saxifraga-Piet Munsterman. http://www.freenatureimages.eu

Terwijl het voorjaar in Nederland van start is gegaan, moeten we nog bijna twee maanden wachten voordat de Grauwe klauwieren arriveren in hun broedgebieden. Deze vogel overwintert in zuidelijk Afrika en keert als een van de..


Lees verder 16 maart 2012   10 jaar oud
kraanvogel

Eind februari, begin maart is dé tijd voor de voorjaarstrek van kraanvogels. Tienduizenden kraanvogels die overwinterd hebben in Spanje en Frankrijk trekken dan naar het noordoosten, richting de broedgebieden in Noord-Europa...


Lees verder 9 maart 2012   10 jaar oud
paddenoverzetactie

Amfibieën brengen de winter meestal door aan land, verstopt onder bladeren, een houtmijt of ingegraven in een ondergrondse holte. In het voorjaar ontwaken ze en gaan ze op pad naar hun voortplantingspoel. Doel: een partner zoeken,..


Lees verder 1 maart 2012   10 jaar oud
Topper

Een van de spectaculairste vogelfenomenen van Nederland speelt zich jaarlijks af in het IJsselmeer. Hier verblijven ’s winters onafzienbare groepen toppers, van wel tienduizenden exemplaren. Toen het IJsselmeer begin februari..


Lees verder 17 februari 2012   10 jaar oud

Archief